Σε δεκαετή κάθειρξη και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτωνΜία ακόμη σελίδα στη μακρά καταγραφή των διώξεων εις βάρος της Λεϊλά Ζανά προστέθηκε χθες, με την καταδίκη τής κουρδικής καταγωγής πολιτικού σε δεκαετή κάθειρξη και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για παραβίαση του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Την απόφαση πήρε το Κακουργιοδικείο του Ντιγιαρμπακίρ, επικαλούμενο το άρθρο 314 του τουρκικού ποινικού κώδικα.
Η Ζανά είχε καταδικαστεί στην ίδια ποινή το 2008, κατηγορούμενη ότι σε εννέα ομιλίες της σε συνεντεύξεις ή δημόσιες συγκεντρώσεις στο διάστημα 2007– 2008 «δείχνει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατική δράση του ΡΚΚ ως τμήμα του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία». Τότε άσκησε έφεση και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τη δικαίωσε, επειδή έκρινε ότι δεν τής δόθηκε η ευκαιρία να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό της. Τώρα, εάν το ίδιο δικαστήριο την κρίνει ένοχη, δεν θα φυλακιστεί, διότι ως βουλευτής εκλεγμένη τον Ιούνιο του 2011 με την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος BDP, χαίρει ασυλίας. Οπότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ποινή της δεν θα εκτελεστεί πριν από τις επόμενες εκλογές το 2015. Ωστόσο, «το κακό με τη Λεϊλά Ζανά», κατά την έκφραση Τούρκου αρθρογράφου, φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ τη δικαστική πτυχή της ιστορίας της.
Η Λεϊλά Ζανά, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά το 1991 και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, έχει μακρά πείρα των τουρκικών φυλακών. Ο σύζυγός της Μεχντί Ζανά, δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ στο διάστημα 1977–1980, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα του ’80, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Την εποχή που ο Αμπντουλά Οτσαλάν και το ΡΚΚ άρχισαν να δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία, η Ζανά ακολουθούσε τον άντρα της από φυλακή σε φυλακή σε ολόκληρη την Τουρκία. Η ίδια έχει εκτίσει ποινή δεκαετούς κάθειρξης (1994–2004), αφού κρίθηκε ένοχη για αυτονομιστική δράση και παράνομες δραστηριότητες, μαζί με τρεις ακόμη Κούρδους βουλευτές. Τότε, εποχή που το στρατιωτικο–κεμαλικό κατεστημένο ήταν πανίσχυρο, η ασυλία της είχε αρθεί. Σήμερα, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει υποστεί ο στρατός στην αντιπαράθεσή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ισχύς αυτή έχει συρρικνωθεί. Ομως, οι διακηρύξεις της Λεϊλά Ζανά ηχούν άκρως ενοχλητικές στην τουρκική κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία η συριακή κρίση φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το κουρδικό ζήτημα.
Σε συνέντευξή της το περασμένο φθινόπωρο στο δανικό δίκτυο Rudaw, που υποστηρίζεται από παράγοντες φίλα προσκείμενους στον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, η Ζανά είπε ότι οι Κούρδοι δεν ζητούν απλώς αυτονομία, αλλά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποφασίσει εάν επιθυμεί ομοσπονδιακό σύστημα, αυτονομία ή απόσχιση από την Τουρκία.
Η Λεϊλά Ζανά, υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης το 1995 και κάτοχος ευρωπαϊκών βραβείων, που της απονεμήθηκαν την περίοδο που βρισκόταν στη φυλακή, τάσσεται κατά της βίας και υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος. Σε ομιλία της, όμως, στις αρχές του χρόνου, είπε ότι «τα όπλα είναι ασφάλεια για τους Κούρδους» και έχει χαρακτηρίσει δημοσίως «απέλπιδα» την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να διευθετήσει το κουρδικό ζήτημα με την παραχώρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, εξηγώντας ότι οι Κούρδοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα άτομα, αλλά ως έθνος. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.