Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης

Νέες εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων ότι η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πάνω από 3,5 βαθμούς.


Η μέση θερμοκρασία στη Γη θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές του κλίματος, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε νέα έκθεσή τους, αναθεώρησαν την προ εξαμήνου προηγούμενη εκτίμησή τους, που θεωρούσε ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνούσε το όριο των 3,5 βαθμών, το οποίο θεωρείται και «κατώφλι» αυξημένου κινδύνου. Σημειωτέον ότι ο στόχος του ΟΗΕ προκειμένου η κλιματική αλλαγή να μην έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.
Η νέα γερμανική έρευνα αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της, με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ότι όλες οι χώρες του πλανήτη θα τηρήσουν τις -ούτως ή άλλως ανεπαρκείς- δεσμεύσεις τους για την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου». Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει -αντί να μικραίνει- η απόκλιση ανάμεσα στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κρατών και στις πραγματικές παρεμβάσεις τους.
Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί ερευνητές δεν είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν πόσο ακριβώς πάνω από τους 3,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία. Το πρόγραμμα πρόβλεψης, με την ονομασία CAT (Climate Action Tracker), αποτελεί κοινή δράση της εταιρίας κλιματολογικών ερευνών Climate Analytics, της Ecofys και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Κλίμα του Πότσνταμ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου της θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρέπει οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην ξεπερνούν τους 44 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2020. Όμως οι προβλέψεις των γερμανών επιστημόνων είναι ότι έως τότε θα υπάρχει μία μέση ετήσια απόκλιση προς τα πάνω της τάξης των 9 έως 11 δισεκατομμυρίων τόνων. Σήμερα, ο πλανήτης εκπέμπει κάθε χρόνο περίπου 48 δισ. τόνους αυτών των αερίων, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Από αυτή την ποσότητα, χονδρικά η Κίνα εκλύει επτά δισ. τόνους, οι ΗΠΑ έξι και η ΕΕ πέντε.
Πέρυσι το Δεκέμβριο, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, οι χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να δεσμευθούν σε ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο για την συγκράτησης της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.