Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αίγυπτος: Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές

Οι εκλογές, που επιτηρούνται από τοπικές και ξένες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξελίσσονται ομαλά, εκτός από ένα αιματηρό επεισόδιο στο οποίο σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.


Πολύ υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της Αιγύπτου, καθώς στη χώρα διεξάγονται σήμερα και αύριο οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, το χειμώνα του 2011.
Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή στο Κάιρο και την Γκίζα όπου οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα προκάλεσαν κυκλοφοριακά προβλήματα και μποτιλιαρίσματα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η συμμετοχή είναι τεράστια, μεγαλύτερη απ' όσο περιμέναμε», είπε ο Χάτεμ Μπεγκάτου, ο γενικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τον Μπεγκάτου όλα τα εκλογικά τμήματα, εκτός από τρία, άνοιξαν στις 8 το πρωί (9 ώρα Ελλάδας), όπως ήταν προγραμματισμένο.
Οι εκλογές, που επιτηρούνται από τοπικές και ξένες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξελίσσονται ομαλά, εκτός από ένα αιματηρό επεισόδιο στο οποίο σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ο αστυνομικός βρισκόταν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ υποστηρικτών δύο υποψηφίων. Ο αστυνομικός χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο πόδι.
Αναφέρθηκαν επίσης και κάποιες παρατυπίες, όπως το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούσαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία έξω από τα εκλογικά τμήματα. Συγγενείς ορισμένων από τους διαδηλωτές που είχαν σκοτωθεί στην εξέγερση του περασμένου χειμώνα συγκεντρώθηκαν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στα περίχωρα του Καΐρου κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων. Στο τμήμα αυτό επρόκειτο να ψηφίσει ο υποψήφιος για την προεδρία Άχμεντ Σαφίκ, ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας επί Μουμπάρακ.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σαφίκ, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι των υπόλοιπων 12 υποψηφίων. Ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όποιος και αν είναι ο νικητής. «Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της δημοκρατίας», τόνισε ενώ περίμενε τη σειρά του για να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Νασρ Σίτι του Καΐρου. «Είμαι αισιόδοξος για τις εκλογές. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τις 29 Μαΐου. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.