Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Χαριστική βολή στο στράτευμα επιχειρεί ο Ερντογάν

Τέταρτο κύμα συλλήψεων εις βάρος εν ενεργεία και απόστρατων ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούνται άμεσα εμπλεκόμενοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 που ανέτρεψε τον Νετσμετίν Ερμπακάν, εξαπέλυσαν οι τουρκικές Αρχές σε εννέα τουρκικές επαρχίες. Μεταξύ των συνολικά 10 ατόμων που συνελήφθησαν, περιλαμβάνεται ο αρχηγός της 3ης στρατιάς, αντιστράτηγος Μπερκάι Τουργκούτ. Αυτός συνελήφθη στο Ερζιντζάν και οδηγήθηκε στην Αγκυρα, ενώ στο Καρς ερευνήθηκε η κατοικία του αντιστράτηγου Μεμέτ Φαρούκ Αλπαϊντίν, διοικητή της 9ης μηχανοκίνητης μεραρχίας. Συνολικά εκδόθηκαν 17 εντάλματα, τα 10 εις βάρος αποστράτων, έξι εν ενεργεία αξιωματικών και ενός πολίτη.

 Αλλος συλληφθείς, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί επιτροπή για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που περιβάλλουν το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Σανέρ, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών το 1997. Ο κ. Σανέρ, που συνελήφθη στη Σμύρνη, πρόσφατα απείλησε, ως λέγεται, τον υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ ότι θα τον κάνει να «χλομιάσει». Συνελήφθησαν επίσης οι απόστρατοι αξιωματικοί Αμπντουλά Οσγκούρ και Ασίμ Ατάκ, στο Αϊδίνι και στο Ουσάκ αντιστοίχως, ενώ παραδόθηκε στο στρατηγείο της Σμύρνης ο αρχηγός της 11ης μηχανοκίνητης μεραρχίας, υποστράτηγος Μετίν Κεσάπ. Στο Μπαλικεσίρ συνελήφθη ο Τανζού Βελί Αϊντίν, υπάλληλος στη ναυτική διοίκηση του Γκολτσούκ, που θεωρείται αναμεμειγμένος και στην υπόθεση Εργκένεκον.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» συνελήφθησαν στα προηγούμενα κύματα συλλήψεων συνολικά 39 αξιωματικοί, μεταξύ τους και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ το 1997, στρατηγός Μπιρ. Σημαντική θεωρήθηκε η πρόσφατη σύλληψη του στρατηγού Γιλντιρίμ Τουρκέρ, προέδρου του ομίλου OYAK, που ελέγχεται από τον στρατό. Ο απόστρατος στρατηγός κατηγορείται και αυτός ως πρωτεργάτης του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος», η ιδιότητά του όμως, που υποκίνησε ενδιαφέροντες συνειρμούς, είναι η επιτελική του θέση στον όμιλο. Ο ΟΥΑΚ άρχισε ως συνταξιοδοτικό ταμείο των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα του 1960. Σήμερα, εκτός από το ιδιωτικό ταμείο με τα 260.000 μέλη, διαθέτει επιχειρηματικό σκέλος με 30.000 υπαλλήλους, κατέχει το 50% της Ερντεμίρ, κολοσσού της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, τσιμεντοβιομηχανίες σε ολόκληρη την Τουρκία, την αυτοκινητοβιομηχανία OYAK - Renault, συνολικά δραστηριοποιείται σε 60 εταιρείες, ενώ οι πωλήσεις του ανέρχονται σε 15 δισ. δολάρια.

Διακρίνοντας κοινά σημεία μεταξύ των δικαστικών υποθέσεων για την Εργκένεκον, το σχέδιο «Βαριοπούλα», το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και τον ΟΥΑΚ, ο αναλυτής Γκάρεθ Τζένκινς οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναζητεί απλώς τη δικαίωση όσων διώχθηκαν από το στρατιωτικό - κεμαλικό κατεστημένο, αλλά επιχειρεί, χωρίς πολλά προσχήματα πλέον, να διαλύσει τον θεσμό του στρατεύματος και τους ιθύνοντες μιας ολόκληρης εποχής. Αναφερόμενος στο 1997, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι η επιχειρηματική τάξη, τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικές ομάδες και πανεπιστημιακοί ήταν αναμεμειγμένοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και ότι «όλα αυτά πρέπει να έλθουν στην επιφάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.