Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αυξημένη επιφυλακή στην Ιταλία για τις Νέες Ταξιαρχίες

Reuters

 ΜΙΛΑΝΟ. «Τώρα είναι η στιγμή, ζήτω η επανάσταση, εμπρός για επανάσταση», δήλωσε χθες ο καταδικασθείς ως μέλος των Νέων Ταξιαρχιών, Αλφρέντο Νταβάντσο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την επίθεση της περασμένης Δευτέρας εναντίον του διευθυντή της εταιρείας Ansaldo Nucleare, Ρομπέρτο Αντινόλφι, από την οργάνωση FAI.

Ο Νταβάντσο θεωρείται ο ιδεολόγος της οργάνωσης «Νέες Ταξιαρχίες του πολιτικο-στρατιωτικού κομμουνιστικού κόμματος». Η υπόθεση των Νέων Ταξιαρχιών δεν είναι καινούργια, αλλά η επανάληψη της δίκης των επτά μελών της στο εφετείο, μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας, έλαβε νέα δημοσιότητα λόγω του δηλητηριασμένου κλίματος που επικρατεί στην Ιταλία.

Ο φόβος ότι η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων θα εκτραπεί σε βίαιες ατραπούς οδήγησε, τη Δευτέρα, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώσει ότι δεν αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών μονάδων για τη φύλαξη των εφοριών και του βιομηχανικού κολοσσού Finmechanica.

Οι διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας στην Ιταλία έχουν κατά βάση ειρηνικό χαρακτήρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα ασκούν βία εναντίον του εαυτού τους.

Οι σχετιζόμενες με την κρίση αυτοκτονίες επιχειρηματιών, συνταξιούχων και οικογενειαρχών είναι καθημερινό φαινόμενο και λαμβάνουν εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Προ ολίγων εβδομάδων, απελπισμένος 54χρονος επιχειρηματίας εισέβαλε σε εφορία και κράτησε υπαλλήλους ομήρους, υπό την απειλή όπλου, σε ένα πολύωρο επεισόδιο, το οποίο έληξε με την παράδοσή του στην αστυνομία.

Ομως, οι εφορίες (Equitalia) έχουν γίνει και στόχοι βομβιστικών και εμπρηστικών επιθέσεων. Προ μηνών, επιστολή–βόμβα από τη FAI είχε κοστίσει ένα δάχτυλο του γενικού διευθυντή της Equitalia. «Θεωρούμε ότι η νέα απειλή εναντίον των εφοριών (που διατυπώθηκε από τη FAI στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τον Αντινόλφι) είναι αξιόπιστη. Αυτό μας υποχρεώνει να αυξήσουμε τον βαθμό επιφυλακής για να αποφύγουμε την κλιμάκωση, η οποία δυστυχώς είναι κάποιο πιθανό σενάριο», δήλωσε τη Δευτέρα η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Ανναμαρία Καντσελιέρι. Η Καντσελιέρι δήλωσε ότι η απόσπαση στρατιωτικών δυνάμεων για φύλαξη ενδεχόμενων στόχων «είναι μία πιθανή λύση».

Η Ιταλία έχει ζήσει τα «μολυβένια χρόνια» της δεκαετίας του 1970, όταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τρομοκρατούσαν το πολιτικό, στρατιωτικό και βιομηχανικό κατεστημένο. «Οχι, δεν βρισκόμαστε μπροστά στην επανάληψη του παρελθόντος», τόνισαν ο πρόεδρος της επαρχίας της Λιγουρίας, Κλάουντιο Μπουρλάντο, η δήμαρχος της Γένοβας, Μάρτα Βιντσέντσι, και ο ειδικός επιθεωρητής της επαρχίας, Πιέρο Φοσάτι.

Οι τρεις με κοινή συνέντευξη Τύπου κάλεσαν σε διαδήλωση στις 17 Μαΐου «για να αντιδράσουμε σε κάθε μορφή νέας τρομοκρατίας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Ρομπέρτο Αντινόλφι». Την ευθύνη για τον πυροβολισμό του Αντινόλφι στο γόνατο ανέλαβε η FAI, οδηγώντας τις Αρχές να μιλήσουν για «ποιοτικό άλμα» στη δράση της οργάνωσης.

Το τεταμένο κλίμα εκφράστηκε και στην αίθουσα του εφετείου του Μιλάνου, στη δίκη των μελών των Νέων Ταξιαρχιών. Οι επτά είχαν συλληφθεί στη Βόρεια Ιταλία το 2007, ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, οπλοκατοχή και άλλα αδικήματα και είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινές φυλάκισης από τρία έως δεκατέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.