Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ακροβασίες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν για τις οδούς ανεφοδιασμού
δημιούργησε τριβές στο Σικάγο
ΣΙΚΑΓΟ. Την ελπίδα ότι δέκα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν μπορούν τώρα πια να οδηγήσουν στην πολυαναμενόμενη σταθερότητα και ειρήνη εξέφρασαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο. Σε γενικές γραμμές δεσμεύτηκαν να αποσύρουν από τη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της Συμμαχίας έως τα τέλη του 2014, αν και οι δυσκολίες παραμένουν, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στη θέση του για πρόωρη αποχώρηση.
Επίσης, η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν για τις οδούς ανεφοδιασμού δημιούργησε τριβές, καθώς οι συμμετέχοντες στη σύνοδο αναζητούσαν την ιδανική στρατηγική για τη μελλοντική ανάμειξή τους σε μια κρίση που δεν έχει ακόμη τελειώσει. Στην τελική τους διακήρυξη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν το Πακιστάν να ανοίξει τις οδούς ανεφοδιασμού «το συντομότερο δυνατόν».
«Δύσκολες μέρες έχουμε μπροστά μας», όπως το έθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χρειαζόταν μια πανηγυρική έκβαση της συνόδου προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική του εικόνα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Με τους στρατιώτες της Συμμαχίας -στην πλειονότητά τους Αμερικανοί- να περιμένουν ακόμη μήνες εχθροπραξιών στο εμπόλεμο Αφγανιστάν, «οι θυσίες είναι σίγουρο ότι δεν τελειώνουν εδώ», σχολίασε το Ασοσιέιτεντ Πρες.
Ο Φρανσουά Ολάντ, πάντως, επανέλαβε ότι η Γαλλία θα αποσύρει τους στρατιώτες της έως τα τέλη του 2012, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η συνολική ευθύνη του τομέα της ασφάλειας θα παραδοθεί, με βάση το ισχύον σχέδιο, στις αφγανικές δυνάμεις έως τα τέλη του 2014, ημερομηνία που, για όσους μάχονται στη χώρα, μοιάζει πολύ μακρινή.
Επί της ουσίας, η σύνοδος στο Σικάγο, σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC, προσπάθησε να συμφιλιώσει δύο αντικρουόμενα μηνύματα: να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη στις ΝΑΤΟϊκές χώρες ότι οι μάχες στο Αφγανιστάν πλησιάζουν στο τέλος τους και παράλληλα να πείσει τους Αφγανούς ότι η Συμμαχία δεν θα τους εγκαταλείψει μετά το 2014.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διεμήνυσαν ότι θα παραδώσουν την αρχηγία των πολεμικών επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις έως τα μέσα του 2013, ενώ στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών ενέκριναν την αμερικανική στρατηγική για σταδιακή έξοδο, εγχείρημα για το οποίο θα ήταν συμφέρουσα η διατήρηση ενιαίας στάσης.
Μετά τη συνάντησή του, την Κυριακή, με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι το σχέδιο αποχώρησης σημαίνει ότι έως το 2014 «ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, όπως τον ξέρουμε, θα έχει τελειώσει». Ο ίδιος αναγνώρισε, όμως, ότι πρέπει να σημειωθεί τεράστια πρόοδος για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα. «Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και μεγάλες προκλήσεις απέναντί μας», τόνισε. Διότι, «οι απώλειες», όπως είπε, «συνεχίζονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66% των Αμερικανών πολιτών αντιτίθεται στον πόλεμο και μόνο το 27% της αμερικανικής κοινής γνώμης στηρίζει την προσπάθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του μηνός. Στη Γαλλία, επίσης, στην εκλογική επιτυχία του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ φέρεται να συνέβαλε και η δέσμευσή του να αποσύρει πρόωρα από το Αφγανιστάν τις 3.300 Γάλλους στρατιώτες. Ο κ. Ολάντ, όμως, υποσχέθηκε ότι η γαλλική υποστήριξη θα συνεχιστεί σε άλλους τομείς.
Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες τουλάχιστον 50 εθνών, περιλαμβανομένων των ηγετών των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των προέδρων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, κ. Καρζάι και Ζαρντάρι.A.P., ΑΠΕ, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.