Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σοκάρουν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Συρία

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες και βασανισμούς ειρηνικών διαδηλωτών καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.


Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι βασανίζει και σκοτώνει κρατούμενους και ειρηνικούς διαδηλωτές, πράξεις που κρίνει πως συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011 που δημοσιεύεται σήμερα, η Αμνηστία αναφέρεται λεπτομερειακά στον τρόπο με τον οποίο στρατεύματα ανέπτυξαν άρματα μάχης σε συνοικίες πόλεων, σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές, φυλάκισαν χιλιάδες άλλους, βασάνισαν κρατούμενους και έστειλαν αντικαθεστωτικούς σε μυστικά κέντρα κράτησης.
«Το είδος και η κλίμακα των παραβιάσεων στις οποίες προβαίνει το [συριακό] κράτος μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνει η ΜΚΟ.
Η έκθεση επικαλείται πολλά παραδείγματα, όπως αυτό ενός μη κατονομαζόμενου άνδρα στην Μπανιάς, στην δυτική Συρία, ο οποίος κρατήθηκε έγκλειστος για τρεις ημέρες, υπέστη ξυλοδαρμούς, αναγκάστηκε να παραμείνει γυμνός και να «πίνει το αίμα του από το πάτωμα».
Στη Χομς, στην κεντρική Συρία, «η σορός του Τάρεκ Ζίαντ Αμπντ αλ Κάντερ, που είχε συλληφθεί την 29η Απριλίου [2011] παραδόθηκε στην οικογένειά του τον Ιούνιο», φέροντας «εμφανή σημάδια ηλεκτροσόκ» καθώς και «σημάδια που είχαν καταφανώς προκληθεί από χτυπήματα με μαστίγιο και μαχαίρι, ενώ ένα μέρος των μαλλιών του είχε ξεριζωθεί».
Η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια του καθεστώτος να κατατρομοκρατήσει όσους μετέχουν στο κίνημα αμφισβήτησης κι εκτός της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του πιανίστα Μαλίκ Τζαντάλι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και του οποίου οι γονείς «ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι τους στη Χομς» αφού ο γιος τους έλαβε μέρος σε μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την καταστολή δεν γλιτώνουν ούτε τα παιδιά, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία αναφέρει την περίπτωση του Μοχάμεντ αλ Μουλάα Ίσα, 14 ετών, από την Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας διότι αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος.
Η Δαμασκός αρνήθηκε πρόσφατα να παραδώσει μια έκθεση στην Επιτροπή του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων, και η Αμνηστία καταγγέλλει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Άσαντ, η οποία «δεν διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για τις παράνομες δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τις άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εξάλλου, η οργάνωση αναφέρει πως παρά το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το φάκελο του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, πριν από το θάνατό του τον Οκτώβριο, οκτώ μήνες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, δεν έχει γίνει κανένα αντίστοιχο βήμα στην περίπτωση του αλ Άσαντ, και αυτό παρά τις «αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι δυνάμεις του διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο ότι διαθέτει έναν κατάλογο Σύρων αξιωματούχων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν, ή διέταξαν την διάπραξη, «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στη Συρία.
Η Αμνηστία θεωρεί εξάλλου ανεπαρκή τη σειρά μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Άσαντ το 2011 σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.
Οι αρχές ήραν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατήργησαν το ανώτατο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας, αναγνώρισαν την εθνικότητα των Κούρδων και υιοθέτησαν τον Αύγουστο νόμους που αφορούν την ίδρυση νέων κομμάτων, την διεξαγωγή εκλογών και την λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, αναφέρει η ΜΚΟ.
Αλλά έστω κι αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα βήμα μπροστά, η Δαμασκός ακόμη δεν έχει «εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης ή της συνάθροισης», σημειώνει η Αμνηστία.
Από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, στην πλειοψηφία τους άμαχοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μη κυβερνητική οργάνωση που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.