Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εκλογές ορόσημο Οι πρώτες κάλπες στην Αίγυπτο μετά την Αραβική Άνοιξη - Ανίσχυροι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Πριν από ενάμιση χρόνο οι Αιγύπτιοι διαδήλωναν για να διώξουν τον Χόσνι Μουμπάρακ. Σήμερα, με το στρατό να έχει εδραιωθεί, καλούντα να εκλέξουν το νέο τους πρόεδρο. Αυτές οι εκλογές, καρπός της Αραβικής Άνοιξης, αφήνουν μια πικρή γεύση. Από τη μια η Αίγυπτος λαχταρά να βαδίσει στο δρόμο της εκδημοκρατικοποίησης. Από την άλλη, είναι αμφίβολο κατά πόσο το πανίσχυρο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα δεχθεί να αποχωρήσει. Καθώς οι στρατιωτικοί ελέγχουν μεγάλο τμήμα της οικονομίας, μπορούν εύκολα να επιβληθούν, όχι μόνο διά της στρατιωτικής τους ισχύος.

Συνολικά 13 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 50 περίπου εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν πάνω από 13.000 εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες θα παραμείνουν και σήμερα ανοιχτές, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο μέρες. Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στη γνώμη ότι στον πρώτο γύρο δεν θα νικήσει κανένας από τους υποψηφίους. Ο βασικός αγώνας θα αναπτυχθεί στις 16-17 Ιουνίου, όταν στα ψηφοδέλτια θα εγγραφούν τα ονόματα δύο υποψηφίων, που θα πάρουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκστρατείας.

Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή στο Κάιρο και την Γκίζα όπου οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα προκάλεσαν κυκλοφοριακά προβλήματα και μποτιλιαρίσματα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι εκλογές, που επιτηρούνται από τοπικές και ξένες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξελίσσονται ομαλά, εκτός από ένα αιματηρό επεισόδιο στο οποίο σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ο αστυνομικός βρισκόταν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ υποστηρικτών δύο υποψηφίων. Ο αστυνομικός χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο πόδι.

Αναφέρθηκαν επίσης και κάποιες παρατυπίες, όπως το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούσαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία έξω από τα εκλογικά τμήματα. Συγγενείς ορισμένων από τους διαδηλωτές που είχαν σκοτωθεί στην εξέγερση του περασμένου χειμώνα συγκεντρώθηκαν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στα περίχωρα του Καΐρου κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων.

Το έργο του νέου προέδρου, πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι. Θα πρέπει να βγει από τη σκιά του στρατού, να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, να δώσει ώθηση στην οικονομία, ώστε να βγουν από τη φτώχεια τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα όπου το ένα τέταρτο ζει σε παραγκουπόλεις, το σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται, η Παιδεία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και η χαώδης δημόσια διοίκηση παραμένει δυσλειτουργική.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Οι δημοσκοπήσεις σε μια νεόκοπη δημοκρατία είναι πρωτόγνωρη διαδικασία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Πρωτόγνωρη και η ατμόσφαιρα της προεκλογικής περιόδου. Εκατοντάδες συγκεντρώσεις, γιγαντοαφίσες με τα πρόσωπα των υποψηφίων στους δρόμους, τηλεοπτικά ντιμπέιτ, πανό, φυλλάδια και SΜS έδωσαν τον τόνο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων. Οι εκλογές είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στις πλατείες, τους δρόμους, τα καφενεία, τα μπαρ. Όπως έγραψαν οι Νew ΥorkΤimes, η καλημέρα στην Αίγυπτο συνοδεύεται πλέον από ένα ερώτημα: «Τι θα ψηφίσεις;». «Οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν ότι τους αρέσει να ψηφίζουν», δήλωσε στην εφημερίδα ο πολιτικός αναλυτής Σαντί Χαμίντ.
Ανίσχυροι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ,επικρατέστεροι θεωρούνται ο Αχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου· ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας·ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Αμπντουλ Μονέιμ Αμπντουλ Φοτούχ και ο Χαμντίν Σαμπάχι. Παρά το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέχουν σχεδόν τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου και παρά την κινητοποίηση των οπαδών τους, ο υποψήφιος Μοχάμεντ Μορσί (δεύτερη επιλογή λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προβλημάτων) φέρεται να συγκεντρώνει μόλις το 10% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και κινδυνεύει να μείνει έξω από τον δεύτερο γύρο. Η πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ήταν μια χρυσή ευκαιρία για το Κίνημα για να διεκδικήσει μερίδιο στην εξουσία. Πραγματικά, στην αρχή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πετούσαν από επιτυχία σε επιτυχία, σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσα στη δυναμική που είχε δημιουργήσει η νέα εποχή χωρίς καν να χρειαστεί να υποκινήσουν κάποιο κίνημα. Όπως αναφέρει ένα παλιό στέλεχος, στην Αίγυπτο, το λίκνο του κινήματος, οι Αδελφοί έκαναν το λάθος να πιστεύουν ότι ήρθε η δική τους ώρα αλλά το βαθύ κράτος είχε άλλη γνώμη.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Άχμεντ Σαφίκ
Πρώην πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ. Θεωρείται υποψήφιος του «νόμου και της τάξης». Δεξαμενή του είναι οι «ψηφοφόροι του καναπέ».

Αμρ Μούσα
Πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Θεωρείται ο πιο έμπειρος πολιτικός ανάμεσα στους υποψήφιους και έχει την υποστήριξη των Αιγυπτίων της διασποράς.

Άμπντουλ Μονέιμ Άμπντουλ Φοτούχ
Φιλελεύθερος μουσουλμάνος, πρώην στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Είχε φυλακιστεί από το καθεστώς Μουμπάρακ. Κατηγορείται ότι προς άγρα ψήφων χαϊδεύει τα αυτιά τόσο των μουσουλμάνων, όσο και των κοσμικών.

Χαμντίν Σαμπάχι
Αριστερός με αναφορές στον Νάσερ και τον παναραβισμό. Είχε φυλακιστεί αρκετές φορές από το καθεστώς Μουμπάρακ. Αντλεί ψήφους από τους διαδηλωτές της Πλατείας Ταχρίρ και τους δημόσιους υπαλλήλους, που ανησυχούν ότι θα μειωθούν οι μισθοί τους.

Μοχάμεντ Μορσί
Επίσημος υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Θεωρείται ελάχιστα χαρισματικός, χάνει ψήφους από τον Φοτούχ, αλλά έχει πίσω του τον μηχανισμό του κόμματος.

http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.