Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ πως παραβίασε τον εναέριο χώρο των Κατεχομένων

Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της βόρειας Κύπρου.

 Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, δηλώνοντας ότι το αεροσκάφος που εισήλθε, απωθήθηκε με την παρέμβαση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εντός περιοχής όπου διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα και το αεροσκάφος «παραβίασε πέντε φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» -την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει-, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, που δεν διευκρινίζει αν το αεροσκάφος ήταν πολιτικό ή στρατιωτικό. Δύο τουρκικά F-16 καταδίωξαν το αεροσκάφος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει από πέρυσι να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά των νοτίων ακτών του νησιού, μια συμφωνία με την οποία είναι αντίθετη η Τουρκία, επικαλούμενη τα δικαιώματα της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου. Η Τουρκία άρχισε δικές της έρευνες μαζί με τις τουρκοκυπριακές αρχές, βορείως του νησιού.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραμένουν ψυχρές μετά την έφοδο ισραηλινών κομάντος στη τουρκική ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής, που είχε στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο αυτήν τον Μάϊο του 2010.

Η Άγκυρα δεν δέχεται η Κύπρος να προχωρήσει στις υποθαλάσσιες έρευνες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ελληνοκυπριακές αρχές, που ελέγχουν το νότιο μέρος της Κύπρου, δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους όλου του νησιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.