Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι σχέσεις Γερμανίας - Ισραήλ έχουν ψυχρανθεί


Α.P.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη δυσκολότερή τους, ίσως, περίοδο διανύουν οι σχέσεις του Ισραήλ με τον μεγαλύτερο υπέρμαχό τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, τη Γερμανία. Αφορμή για την ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αποτέλεσε αφενός η απόφαση του Βερολίνου να απόσχει από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή και η κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκρίνει τον εποικισμό της ζώνης Ε1 ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στις σχέσεις Γερμανίας-Ισραήλ είναι η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ μετά το πέρας της χθεσινής της συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Βερολίνο. «Οσον αφορά το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών, συμφωνούμε ότι δεν συμφωνούμε», τόνισε η καγκελάριος.
Νωρίτερα, ο κ. Νετανιάχου είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη στάση του Βερολίνου κατά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στον ΟΗΕ. «Απογοητεύτηκα, όπως και πολλοί ακόμα συμπατριώτες μου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Απαντώντας, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι σημείωσε τη δυσφορία της ισραηλινής πλευράς και εξήγησε: «Είμαστε κατά των μονομερών ενεργειών γι’ αυτό και δεν ψηφίσαμε “ναι”. Από την άλλη, όμως, πιστεύουμε πως η προσπάθεια για την επίτευξη λύσης πρέπει να συνεχιστεί».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη της ζώνης Ε1, που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τους Παλαιστινίους, είναι οριστική. «Η συγκεκριμένη περιοχή θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση στο Ισραήλ υπό οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου. «Αυτό είναι κάτι που το γνώριζαν οι προγενέστερες ισραηλινές και παλαιστινιακές κυβερνήσεις», κατέληξε. Η πολεοδομική ανάπτυξη της ζώνης Ε1 ουσιαστικά αποκόπτει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Οχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.