Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οπλα κατά λάθος σε ισλαμιστές μαχητές


The New York Times
Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε μυστικά το πράσινο φως για τη μεταφορά όπλων διά θαλάσσης από το Κατάρ στους Λίβυους αντάρτες, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να τη ζώνουν οι ανησυχίες, καθώς υπήρξαν ενδείξεις ότι το Κατάρ παρέδιδε κάποια από τα όπλα σε ισλαμιστές μαχητές, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες.
Δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τα όπλα -που παρείχε το Κατάρ στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του συνταγματάρχη Καντάφι- με την επίθεση του Σεπτεμβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη.
Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες ήταν έκδηλη η ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα για τις επιπτώσεις της μυστικής συμβολής της προς τους Λίβυους μαχητές, ανησυχία για την οποία δεν υπήρξαν αναφορές. Τα όπλα και τα χρήματα από το Κατάρ ενίσχυσαν ομάδες μαχητών στη Λιβύη, επιτρέποντάς τους να γίνουν αποσταθεροποιητική δύναμη μετά την πτώση της κυβέρνησης Καντάφι.
Τα διδάγματα από την κρίση της Λιβύης αποκτούν τώρα ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Ουάσιγκτον καλείται να αποφασίσει εάν θα παίξει άμεσο ρόλο στον εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας, όπου μεταφέρονται όπλα από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έφερε αρχικά αντιρρήσεις όταν το Κατάρ άρχισε να αποστέλλει όπλα σε αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Συρία, αν και δεν ενθάρρυνε την κίνηση, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ωστόσο, πριν από αρκετούς μήνες, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε το Κατάρ ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Λιβύης, εξοπλίζει μερικές από τις λάθος ομάδες ανταρτών, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου ενέκρινε το σχέδιο του Κατάρ για την αποστολή όπλων την άνοιξη του 2011, ο Λευκός Οίκος άρχισε να λαμβάνει αναφορές για την παράδοση του εξοπλισμού σε ισλαμικές μαχητικές οργανώσεις. «Επρόκειτο για πιο σκληροπυρηνικές, διόλου δημοκρατικές ομάδες, προσκείμενες στην ακραία εκδοχή του Ισλάμ», σε σχέση με την κυρίως συμμαχία των ανταρτών στη Λιβύη, όπως το έθεσε ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.