Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η Γη χωρίς «κρυφές γωνίες»



Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα πεντακάθαρες εικόνες του πλανήτη μας τη νύχτα
Reuters
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Σχεδόν 40 χρόνια αφότου το πλήρωμα του διαστημοπλοίου της NASA τράβηξε την ιστορική φωτογραφία «Γαλάζια μπίλια» της Γης αιωρούμενης στο Διάστημα, στις 7 Δεκεμβρίου 1972, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος αποκάλυψε χθες νέες εικόνες βίντεο του πλανήτη μας τη νύχτα, που τιτλοφόρησε «Μαύρη μπίλια».
Οι πεντακάθαρες εικόνες που τραβήχτηκαν σε συνθήκες πλήρους έλλειψης νεφώσεων, χάρη σε κάμερα υψηλής ευκρίνειας και σε φασματογράφο απεικόνισης της Διεύθυνσης Ωκεανογραφικών και Ατμοσφαιρικών Μελετών, συνέλαβαν τα νυχτερινά φώτα της Γης με πρωτοφανή ακρίβεια.
Ο αισθητήρας της κάμερας είναι ικανός να καταγράψει μεγάλο αριθμό εικόνων εξαιρετικής ευκρίνειας, ακόμη και σε συνθήκες απόλυτου σκότους, προσφέροντας έτσι στην ερευνητική ομάδα της NASA μοναδική ευκαιρία μελέτης της γήινης ατμόσφαιρας, του εδάφους και των ωκεανών τη νύχτα. «Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας. Εκτιμώ ότι είναι έξι φορές καλύτερα από τις προηγούμενες φωτογραφίες της νυχτερινής Γης», λέει ο Κρίστοφερ Ελβιτς, στέλεχος της Διεύθυνσης Ωκεανογραφικών και Ατμοσφαιρικών Μελετών (ΝΟΑΑ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωφυσικών Ερευνών στο Σαν Φρανσίσκο.
Το επονομαζόμενο νυχτερινό φάσμα του οπτικού συστήματος VIIRS (Ορατή Υπέρυθρη Συστοιχία Ραδιομέτρησης) είναι ικανό να ξεχωρίσει τη νυχτερινή λάμψη της γήινης ατμόσφαιρας από το φως ενός και μόνο πλοίου στον ωκεανό. Η ευκρίνειά του είναι πολύ υψηλότερη από κάθε άλλου παλαιότερου δορυφορικού συστήματος. Το VIIRS είναι προσαρμοσμένο στον δορυφόρο Suomi NPP, που κινείται σε τροχιά 800 χλμ. πάνω από τους Πόλους της Γης.
Η επιστημονική ομάδα της NASA αξιοποίησε τον αισθητήρα νυχτερινού φάσματος για να παρακολουθήσει την πορεία και την εξέλιξη του τυφώνα Σάντι, που υπό το φως της Σελήνης έπληξε τις ακτές της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ στις 29 Οκτωβρίου. Ο αισθητήρας συνέλαβε επίσης τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που βύθισαν πολλές κατοικημένες περιοχές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ στο σκοτάδι τις ημέρες εκείνες.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα να αξιοποιεί τα δεδομένα του VIIRS για την πρόβλεψη ομίχλης σε παράκτιες περιοχές, όπως το Σαν Φρανσίσκο.
Ορισμένες από τις εικόνες του VIIRS προκάλεσαν την απορία των επιστημόνων, όπως αυτές που κατέγραψαν τον φωτισμό νεφών και αιωρούμενου πάγου στα ανώτατα επίπεδα της γήινης ατμόσφαιρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.