Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Ε.: Το έγκλημα μειώνεται και μεταμορφώνεται


Η εγκληματικότητα στους δρόμους και η αντιμετώπιση του εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου είναι μερικές από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες για την πρόληψη του εγκλήματος, οι οποίες αναλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου πρόληψης του εγκλήματος (EUCPN). Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το Δίκτυο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαίων πολιτών.
Από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τα επίπεδα εγκληματικότητας μειώνονται κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων μορφών εγκλήματος. Μεταξύ του 2006 και του 2009, η αστυνομία κατέγραψε αύξηση της εγκληματικότητας σε ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως όσον αφορά τις διαρρήξεις σπιτιών και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν σημαντικά οι καταγεγραμμένες κλοπές αυτοκινήτων και τα καταγεγραμμένα εγκλήματα και κλοπές με χρήση βίας.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι πολλά σχέδια πραγματοποιούνται για να εμπνεύσουν τους φορείς σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι το Δίκτυο μπορεί να βελτιώσει την επίδρασή του εστιάζοντας περισσότερο τις πρωτοβουλίες του και στενότερα με τους βασικούς φορείς στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος.
Το EUCPN είναι μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την έρευνα και την ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του εγκλήματος. Από το 2001 υποστηρίζει δραστηριότητες αυτού του είδους, παρέχοντας βοήθεια σε αστυνομικούς υπαλλήλους, κοινωνικούς λειτουργούς και διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους, επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, καθώς και σε υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
«Με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο πρόληψης του εγκλήματος βοηθά τα κράτη μέλη να καταστήσουν ασφαλέστερες τις κοινωνίες μας χάρη στις δραστηριότητές του για την πρόληψη του εγκλήματος. Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα καταδεικνύει ότι το Δίκτυο εργάζεται επιτυχώς και υποδεικνύει τρόπους για να υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», δήλωσε η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια Μάλστρεμ.
Το EUCPN δίνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη προσοχή στην εγκληματικότητα των πόλεων, στη νεανική εγκληματικότητα και στην εγκληματικότητα που έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Επικεντρώνει, για παράδειγμα, την προσοχή του στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω του ευρωπαϊκού βραβείου για την πρόληψη του εγκλήματος (ECPA), το οποίο στοχεύει στην επιβράβευση του καλύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για την πρόληψη του εγκλήματος όσον αφορά τα ναρκωτικά, για παράδειγμα, μέσω ενός σχεδίου πρόληψης για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ολλανδία και όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία μέσω ενός σχεδίου συνεργασίας μεγάλης κλίμακας υπό τη διαχείριση των τοπικών αρχών, της αστυνομίας και του τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο Μάλμε της Σουηδίας.
Η έκθεση της Επιτροπής συνιστά επίσης στο EUCPN να αποκαταστήσει στενότερες σχέσεις με την EUROSTAT (για την παραγωγή καλύτερων στατιστικών δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία, CEPOL (για να έχει πρόσβαση στους φορείς που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο) και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, EUROPOL (για εντοπισμό μελλοντικών προκλήσεων και προτεραιοτήτων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.