Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ανοδος των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία

01-12-12

Reuters
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το βρετανικό κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, το οποίο επιπλέον δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον.
Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) γνωρίζει εσχάτως μεγάλη δημοτικότητα, καθώς οι δεξιοί ψηφοφόροι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον κυβερνώντα συνασπισμό Συντηρητικών–Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κυρίως εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.
Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, εξασφάλισαν άνετα τρεις έδρες, στο βόρειο Κρόιντον, το Μίντλσμπροου και το Ρόδερχαμ, στις επαναληπτικές εκλογές της Πέμπτης.
Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι ότι το UKIP ήρθε δεύτερο, τόσο στο Ρόδερχαμ όσο και στο Μίντλσμπροου, ενώ τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέστησαν ήττα.
«Το προηγούμενο καλύτερό μας αποτέλεσμα συμπληρωματικών εκλογών, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν 14,3% και τώρα είναι άνετα άνω του 20%. Από όπου κι αν το δούμε, το UKIP γνωρίζει άνοδο», δήλωσε ο ηγέτης του, Νάιτζελ Φάρατζ, στο BBC.
Οι Συντηρητικοί ήρθαν πέμπτοι στο Ρόδερχαμ, μετά τους Εργατικούς, το UKIP, το ακροδεξιό BNP και το ακροαριστερό κόμμα Respect. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρέθηκαν στην όγδοη, πίσω και από έναν ιερωμένο της περιοχής, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος.
Το UKIP σημείωσε άνοδο στη δημοτικότητά του κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις συμπληρωματικές εκλογές στο Ρόδερχαμ, μετά την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Εργατικών, να απομακρύνει τρία παιδιά από τους ανάδοχους γονείς τους επειδή ήταν υποστηρικτές του UKIP.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και πολιτικών όλων των κομμάτων. Το σκεπτικό του συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ήταν ότι τα παιδιά ήταν μετανάστες από χώρα της Ε.Ε., ενώ το UKIP διατηρεί πολύ εχθρική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.