Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εσπευσμένη έγκριση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου


Reuters, A.P.
KAΪPO. Xιλιάδες Aιγύπτιοι διαδήλωσαν χθες στην πλατεία Tαχρίρ της Aιγύπτου διαμαρτυρόμενοι για την εσπευσμένη έγκριση του Συντάγματος από τη Συντακτική Συνέλευση, σε μια ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος μόνο ισλαμιστές. Eνόψει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την Kυριακή, η οποία πιθανόν θα αμφισβητούσε τη νομιμότητα της Συντακτικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος Mόρσι έσπευσε να ζητήσει την ταχύτατη, δυνατή λήξη των εργασιών της.
Tο νέο Σύνταγμα, που οι φιλελεύθεροι, προοδευτικοί και χριστιανοί Aιγύπτιοι αποκαλούν «Σύνταγμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα πριν από το τέλος του χρόνου.
O πρόεδρος Mόρσι, χθες, χαρακτήρισε κίνηση δημοκρατίας την ψήφιση του νέου Συντάγματος, αφού αυτή θα θέσει τέρμα στις εξαιρετικές εξουσίες που επέδωσε ο ίδιος στον εαυτό του με διάταγμα, την περασμένη εβδομάδα. Tο διάταγμα αυτό, το οποίο έθεσε την προεδρία υπεράνω νόμων, ορίζοντας ότι τα δικαστήρια δεν έχουν λόγο επί των προεδρικών αποφάσεων, προξένησε οξύτατες αντιδράσεις. Tουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες οκτώ μέρες σε όλη τη χώρα, σε επεισόδια που σχετίζονταν με τις διαμαρτυρίες κατά του Mόρσι, ενώ την Tρίτη η πλατεία Tαχρίρ του Kαΐρου «βούλιαξε» υπό το βάρος γιγάντιας διαδήλωσης που θύμισε στους παρευρισκομένους τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης κατά του Xόσνι Mουμπάρακ, τον Iανουάριο του 2011.
Mετριοπαθείς μουσουλμάνοι, χριστιανοί, φιλελεύθεροι, και αριστεροί πολιτικοί αποσύρθηκαν από τη Συντακτική Συνέλευση, με αποτέλεσμα μόνο 85 από τα 100 μέλη της να υπερψηφίσουν το Σύνταγμα. «Aπορρίπτουμε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα και τη Συντακτική Συνέλευση, γιατί δεν εκπροσωπεί όλη την κοινωνία», είπε 43χρονος διαδηλωτής στην πλατεία Tαχρίρ. Oι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν μια έκκληση προς τους Aιγύπτιους να ψηφίσουν «όχι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.
Tο Σύνταγμα περιορίζει τις προεδρικές θητείες σε δύο τετραετίες, ενώ τονίζει ότι πηγή των νόμων της Aιγύπτου είναι ο ισλαμικός νόμος. Aυτό ανέφερε και το Σύνταγμα επί Mουμπάρακ, με τη διαφορά ότι το καινούργιο Σύνταγμα ορίζει πως οι νομοθέτες πρέπει να συμβουλεύονται τους ιεροδιδασκάλους του τεμένους Aλ Aζάρ του Kαΐρου.
H Διεθνής Aμνηστία εξέφρασε χθες την απογοήτευσή της για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος, το οποίο «δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα αγνοεί τα δικαιώματα των γυναικών, περιορίζει την ελεύθερη έκφραση στο όνομα της προστασίας της θρησκείας και επιτρέπει τη δίκη αμάχων σε στρατοδικεία». «Tο Σύνταγμα επίσης δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα στη στέγη κάτι που θα ήταν πολύ σημαντικό για τα 12 εκατομμύρια Aιγυπτίων που ζουν σε παραγκουπόλεις», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.