Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Συγκρούσεις στην Αίγυπτο για τις νέες εξουσίες του Μόρσι

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που καταγγέλλουν τις «δικτατορικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, νέες εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και το σχέδιο Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε 15 ημέρες, όταν κάποιοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας γύρω από το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απευθείας τηλεοπτικά δίκτυα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μόρσι έφυγε από το προεδρικό μέγαρο όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, όπως δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, που έχει προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η αστυνομία είχε ενισχύσει την παρουσία της γύρω από το προεδρικό μέγαρο όπου είχε τοποθετήσει συρματόπλεγμα για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτό στους διαδηλωτές που φώναζαν «φύγε, φύγε» και κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «όχι στο σύνταγμα». Άλλοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δύο τεμένη στο βόρειο Κάιρο προτού πραγματοποιήσουν πορεία προς το μέγαρο.
Οκτώ διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, όπως δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Κάποιοι από τους ακτιβιστές επιτέθηκαν εναντίον ενός θωρακισμένου οχήματος της αστυνομίας χτυπώντας τον οδηγό του, την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας συγκεντρώνονταν μέσα στο προεδρικό μέγαρο.
«Πολλοί από τους εθνικούς μας ηγέτες και τη νεολαία θα συμμετάσχουν μαζί μας στις πορείες σήμερα», δήλωσε ο Χουσέιν Άμπντελ Γάνι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Οι πορείες μας γίνονται εναντίον της τυραννίας και του άκυρου προεδρικού διατάγματος. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.