Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στη Συρία

Το Παρίσι προειδοποιεί κατά της χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό. Η πολιτική μετάβαση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, εκτιμά το Ριάντ.
Η χρήση χημικών όπλων από τη Συρία θα προκαλέσει την «αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οποιαδήποτε χρήση των χημικών του όπλων από τον (Σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Βενσέν Φλορεανί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.
«Οι ηγέτες της Δαμασκού πρέπει να γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα τους παρακολουθεί και θα αντιδράσει αν χρησιμοποιήσουν τα όπλα αυτά», πρόσθεσε ο Φλορεανί.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε χρήση των όπλων αυτών, είτε από το καθεστώς είτε από άλλους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φο Ράσμουσεν είχε προειδοποιήσει ότι πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα χθες Δευτέρα.
Το συριακό χημικό οπλοστάσιο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέση Ανατολή, όμως παραμένει δύσκολο να εκτιμηθούν ακριβώς οι πραγματικές ποσότητές του καθώς δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα.
Εξάλλου, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ εκτίμησε σήμερα ότι μια πολιτική μετάβαση είναι «πιο απαραίτητη από ποτέ στη Συρία», ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της χώρας.
«Η διαδικασία πολιτικής μετάβασης της εξουσίας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ ώστε να διασφαλιστούν ο λαός και το έδαφος της Συρίας (…), διότι η κατάσταση χειροτερεύει όλο και περισσότερο», δήλωσε ο πρίγκιπας Σαούντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η δημιουργία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού είναι ένα σημαντικό, θετικό βήμα προς τον δρόμο της ενοποίησης της αντιπολίτευσης και τώρα ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αποκτήσει επίσης ενιαία θέση» όσον αφορά τη συριακή κρίση.
Ο πρίγκιπας Σαούντ υπογράμμισε ότι «η αλλαγή της θέσης της Ρωσίας (…) θα ανοίξει τον δρόμο για μια λύση» για τη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι η ρωσική υποστήριξη στο καθεστώς Άσαντ «είναι περίεργη και καταδικαστέα και έχει εκπλήξει τον αραβομουσουλμανικό κόσμο», καθώς «η Ρωσία είχε πάντα αξιέπαινες θέσεις όσον αφορά τα αραβικά ζητήματα».
Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ότι ο νεοσυσταθείς Συριακός Συνασπισμός «είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση στη Συρία μετά τον Άσαντ» και ότι δεν θα πρέπει «να υπάρχουν ανησυχίες για τις μειονότητες» μετά την πτώση του καθεστώτος.
Ο πρίγκιπας Σαούντ έκανε δεκτή σήμερα στο Ριάντ μια αντιπροσωπεία του Συριακού Συνασπισμού, της οποίας προΐστατο ο επικεφαλής του οργάνου Άχμαντ Μόαζ αλ Χάτιμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.
Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.