Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Διχογνωμία Ερντογάν - Πούτιν για τη Συρία

Εμφανής ήταν η διχογνωμία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας, κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Λόγο για σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και της Τουρκίας στο θέμα του μέλλοντος της Στυρίας, αλλά για διχογνωμία για τη μέθοδο με την οποία θα οδηγηθεί η χώρα στο μέλλον αυτό έκανε ο Πούτιν, ενώ τόνισε πως η τουρκική πλευρά «παρουσίασε νέες ιδέες» τις οποίες θα εξετάσει η ρωσική πλευρά.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σχετικά με τους πυραύλους Πάτριοτ που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για την τεταμένη κατάσταση στα σύνορά της με τη Συρία, ο Πούτιν είπε ότι οι πύραυλοι αυτοί «δεν είναι και το καλύτερο σύστημα, αφού είναι παλιάς γενιάς» και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να υπάρξουν πρόσθετα πράγματα που θα κλιμακώσουν την ένταση. Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε δικηγόρος του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη. Προτού προβούμε σε κάποια βήματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε τα αποτελέσματά τους».
Εξετάσαμε τα θέματα της Μέσης Ανατολής, με πρώτο αυτό της Συρίας» είπε ο Ερντογάν τονίζοντας πως «κοινός στόχους των δύο χωρών είναι να κυριαρχήσει η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας και να οικοδομηθεί η ειρήνη και σταθερότητα».
Αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 20 δις δολαρίων.
Κατά τη συνεδρίαση του ρωσοτουρκικού συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά ένδεκα επί μέρους συμφωνίες.
«Η Ρωσία είναι δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία» είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι ο όγκος αυτός το 2011 ήταν 30 δις δολάρια και ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι για το 2012, 35 δις δολάρια.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε και τη σημασία των αμοιβαίων επενδύσεων κάνοντας λόγο για τουρκικές επενδύσεις ύψους 10 δις δολαρίων στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι τα έργα που έχουν ολοκληρώσει τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία είναι ύψους 40 δις δολαρίων.
Τέλος ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η τέταρτη σύνοδος του ρωσοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.