Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Γάζα: Πεδίο δοκιμών νέων οπλικών συστημάτων


Μία μόλις εβδομάδα μετά την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, αμυντικοί αναλυτές φιλοδοξούν να αντλήσουν διδάγματα για οπλικά συστήματα που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Οι συχνές ένοπλες διενέξεις του Ισραήλ με γειτονικά αραβικά κράτη κατέστησαν πεδία δοκιμών οπλικών καινοτομιών, όπως τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα αεροσκάφη τύπου «Στελθ» και τους αντιαρματικούς πυραύλους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες μάχες στη Γάζα μπορεί να οδηγήσουν στην επικράτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, χάρη στην επιτυχία του ισραηλινής κατασκευής «Ατσάλινου Θόλου», που κατέρριψε εκατοντάδες ρουκέτες της Χαμάς, πριν αυτές πλήξουν το Ισραήλ.
Παρότι το σύστημα αυτό θεωρείται για την ώρα υπερβολικά δαπανηρό, προηγούμενοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή βοήθησαν στη βελτίωση παρόμοιων συστημάτων.
Το 1973, η αποτελεσματικότητα των σοβιετικών πυραύλων εδάφους-αέρος SA-6 οδήγησε το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη νέου τύπου βομβαρδιστικού αεροσκάφους, του F-117,που με τη σειρά του οδήγησε στο σχεδιασμό των δημοφιλών F-22 και Β-2.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα και ο Ατσάλινος Θόλος θα έχουν εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Το Ισραήλ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής την κατασκευή οκτώ ανεξάρτητων συστοιχιών αντιπυραυλικών συστημάτων Ατσάλινος Θόλος, ενώ δύο από αυτές αναπτύχθηκαν το 2011, με προοπτική ανάπτυξης και των υπόλοιπων σε εύθετο χρόνο.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.