Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Aναμένοντας την απόφαση για τους 26 της CIA


ΡΩΜΗ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου μετά την πολύκροτη δίκη 26 Αμερικανών πρακτόρων της CIA, οι οποίοι κατηγορούνται για την απαγωγή ενός ιμάμη το 2003, από το Μιλάνο. Η απαγωγή συνέβη κατά τη διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Μπερλουσκόνι (2001-2006). Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμμένει στην άποψή του ότι δεν γνώριζε τίποτε για την επιχείρηση. Και η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι όμως που διαδέχτηκε την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι (2006-2008) ακολούθησε την ίδια πολιτική και αρνήθηκε να ζητήσει την έκδοση των Αμερικανών πρακτόρων. Η δίκη που άρχισε τον Ιούνιο του 2007, είναι η πιο προβεβλημένη υπόθεση με αφορμή το πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία, στο πλαίσιο του οποίου, δεκάδες φερόμενοι τρομοκράτες μεταφέρθηκαν μυστικά σε τρίτες χώρες και βασανίστηκαν.

Είκοσι πέντε πράκτορες της CIΑ και ένας Αμερικανός σμήναρχος δικάστηκαν ερήμην τους για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονταν επίσης και αρκετοί πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών ανάμεσά τους και ο Νικολό Πολάρι, επικεφαλής της ιταλικής κατασκοπείας, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο Οσάμα Μουσταφά Χασάν, ιμάμης γνωστός και ως Αμπού Ομάρ, απήχθη σε δρόμο του Μιλάνου στις 17 Φεβρουαρίου 2003, στο πλαίσιο επιχείρησης που οργάνωσαν από κοινού η CIA και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ιμάμης που είχε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, μεταφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αβιάνο της βορειοανατολικής Ιταλίας, από εκεί σε άλλη αμερικανική βάση στο Ραμστάιν στη Γερμανία και κατόπιν στο Κάιρο. Ο εισαγγελέας Αντόνιο Σπατάρο ζητεί την επιβολή ποινής φυλάκισης 13 ετών για τον πρώην πράκτορα της CIA Τζεφ Καστέλι και τον Πολάρι για την ανάμειξή τους στην υπόθεση. Οι δικηγόροι του Αμπού Ομάρ ζητούν αποζημίωση ύψους 10 εκατ. ευρώ για εξευτελισμούς που υπέστη ο πελάτης τους, αδιανόητους για τους περισσότερους ανθρώπους.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους του Τζιανφράνκο Φίνι και Ουμπέρτο Μπόσι, ωστόσο σε περίπτωση που κάτι αλλάξει στην κυβερνητική πλειοψηφία, τότε θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.