Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ψυχρός ο βασανιστής των Ερυθρών Χμερ


ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Παραδέχτηκε μεν την ενοχή του και δήλωσε μετανιωμένος, αλλά «παρακολουθεί τη δίκη με ψυχρότητα», προσπαθώντας «να υποβαθμίσει τον ρόλο του», ως διοικητή ενός κέντρου βασανιστηρίων και «να αρνηθεί τη φριχτή πραγματικότητα»... Με διαμαρτυρίες σαν αυτές από την πλευρά των δικηγόρων των θυμάτων για τη στάση του κατηγορουμένου, συνεχίστηκε χθες στην Καμπότζη η δίκη του πρώην επικεφαλής των φυλακών των Ερυθρών Χμερ, Κάινγκ Γκούεκ Εαβ, γνωστού ως Ντουχ, ο οποίος είναι ο πρώτος ηγέτης του έκπτωτου καθεστώτος της χώρας, που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντουχ, 66 ετών, πρώην καθηγητής των Μαθηματικών, ο οποίος διηύθυνε τη διαβόητη φυλακή S-21 στην Πνομ Πενχ, κατηγορείται για τους βασανισμούς και τις δολοφονίες τουλάχιστον 12.380 συμπατριωτών του και είναι ο πρώτος μεταξύ συνολικά πέντε κατηγορουμένων ηγετών των Ερυθρών Χμερ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του. Ο Ντουχ και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρατούνται και αναμένεται να δικαστούν, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, που οδήγησαν στον θάνατο 1,7 εκατ. συμπατριώτες τους. Τα θύματά τους είτε εκτελέστηκαν είτε πέθαναν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, είτε από ασθένειες και υποσιτισμό, στο πλαίσιο ακραίων μεθόδων του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από το 1975 έως το 1979.

H φυλακή του θανάτου


Ο Ντουχ ήταν επικεφαλής της φυλακής S-21, όπου βασανίστηκαν και θανατώθηκαν 16.000 κρατούμενοι. «Ο κατηγορούμενος προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του και τη φριχτή πραγματικότητα», δήλωσε χθες ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, ενώ ένας συνάδελφός του αντέδρασε με οργή στο επιχείρημα του Ντουχ ότι δρούσε υπό τον φόβο μην εκτελεστεί από τους ανωτέρους του.

Ο ίδιος δικηγόρος περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως κάποιον ο οποίος είχε αφοσιωθεί πλήρως στο απεχθές καθήκον του και δεν ένιωθε καμία συμπάθεια για τα θύματά του. «Στόχος του ήταν να διατηρεί την εξουσία σε μια ανώτατη και αναγνωρισμένη θέση, με καθημερινή επαφή με πιο υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας. Του άρεσε να κολακεύει και να ευχαριστεί τους ανωτέρους του».

Πηγή :http://news.kathimerini.gr

.Η χθεσινή στιγμή της εισόδου του κατηγορούμενου στην αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ στην Πνομ Πενχ, είναι μία από εκείνες, που πολλοί Καμποτζιανοί δεν περίμεναν ποτέ να δουν. Τριάντα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Πολ Ποτ, ο «Ντουχ»(φωτό), ο πρώην καθηγητής λυκείου Μαθηματικών, που αναδείχθηκε επικεφαλής της στρατιάς βασανιστών του υστερικού μαοϊκού καθεστώτος, έγινε το πρώτο ηγετικό στέλεχος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Ο 66χρονος Ντουχ κατηγορείται τώρα για τους βασανισμούς και τις δολοφονίες τουλάχιστον 12.380 συμπατριωτών του. Παρά την ειδεχθή φύση των εγκλημάτων του Ντουχ, που εμφανίζεται τώρα να έχει ασπασθεί το Χριστιανισμό, ο κατηγορούμενος κατείχε σχετικά χαμηλόβαθμη θέση στην ιεραρχία της «Ανκα» (ΚΚ Καμπότζης), συγκρινόμενος με τους τέσσερις άλλους ηγέτες του κινήματος, που θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το 2010.
Ο Ντουχ και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι Ερυθροί Χμερ, αντιμετωπίζουν κατηγορίες γενοκτονίας, που οδήγησε στη θανάτωση 1,7 εκατομμυρίου Καμποτζιανών. Τα θύματα εκτελέσθηκαν, βασανίσθηκαν, λιμοκτόνησαν ή υποχρεώθηκαν να εργασθούν μέχρι θανάτου, μετά την ανακήρυξη του «Ετους Μηδέν», την απαρχή της ουτοπικής σοσιαλιστικής αγροτικής κοινωνίας από τον Πολ Ποτ.
Νομικοί εκτιμούν ότι η καταδίκη του Ντουχ είναι δεδομένη, καθώς χειρόγραφες διαταγές του βρέθηκαν στα αρχεία του μυστικού κέντρου βασανισμών S-21, που στεγαζόταν μεταξύ 1975 και 1979 σε κτίριο εγκαταλειμμένου σχολείου στο κέντρο της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ. Η φυλακή S-21 γνωστή και ως Τουόλ Σλενγκ, είναι σήμερα μουσείο, γεμάτο με τις φωτογραφίες θυμάτων, που βρήκαν εκεί το θάνατο ή μεταφέρθηκαν στο διαβόητο «πεδίο θανάτου» του Τσοένγκ Εκ, έξω από την πρωτεύουσα.
Το κατηγορητήριο των 45 σελίδων περιγράφει με ακρίβεια πώς ο πάντα επιμελής Ντουχ διοικούσε το κέντρο βασανιστηρίων S-21, παρακολουθούσε από κοντά τις ανακρίσεις και μερικές φορές, μετείχε ενεργά σε αυτές.
Πάνω από 1.000 θύματα της φυλακής Τουόλ Σλενγκ υπέκυψαν, από ακατάσχετη αιμορραγία, με το αίμα τους να συλλέγεται και να αποστέλλεται σε νοσοκομεία για μεταγγίσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων, όμως, πέθανε στα «πεδία θανάτου», όπου μεταφέρονταν τη νύχτα με φορτηγά.

Κατάθεση δεσμοφυλάκων
Δεσμοφύλακες της φυλακής Τουόλ Σλενγκ, που κατέθεσαν στο δικαστήριο, περιέγραψαν πώς είχαν εκπαιδευθεί να σκοτώνουν με ένα και μόνο χτύπημα στο σβέρκο με σιδερόβεργα ή ρόπαλο, την ώρα που το θύμα γονάτιζε μπροστά σε φρεσκοσκαμμένο λάκκο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. Αμέσως μετά, ο δήμιος όφειλε να κόψει το λαρύγγι του θύματος, για να βεβαιωθεί ότι αυτό είχε υποκύψει.
Ο 53χρονος μάρτυρας κατηγορίας Χιμ Χούι, που υπήρξε υπαρχηγός ασφαλείας στην S-21, ομολόγησε πέντε δολοφονίες. Ο λιγομίλητος Χούι, που ήταν αναλφάβητος αγρότης, πριν στρατολογηθεί από τους Ερυθρούς Χμερ, περιέγραψε πώς σκότωσε ένα από τα θύματά του στο Τσοένγκ Εκ, καθώς ο Ντουχ στεκόταν δίπλα του, παρατηρώντας τη σκηνή. «Τη στιγμή που οι φρουροί σκότωναν τους κρατούμενους, ο Ντουχ καθόταν στη σκιά ενός δέντρου. Αφού σκότωσαν τους περισσότερους και είχε απομείνει ένας, ο Ντουχ με ρώτησε: “Είσαι ειλικρινά με την κυβέρνηση; Αν είσαι ειλικρινά με την κυβέρνηση, τότε θα σκοτώσεις αυτόν τον κρατούμενο”. Πήρα μία σιδερόβεργα και χτύπησα τον κρατούμενο μία φορά στο σβέρκο. Μετά τον πέταξαν στο χαντάκι και φύγαμε», είπε στο δικαστήριο ο Χούι.
Μόλις 14 φυλακισμένοι επέζησαν της φυλακής Τουόλ Σλενγκ. «Θέλω να τον ρωτήσω γιατί σκότωσε τους συμπατριώτες του και γιατί διέταξε τους άνδρες του να τους βασανίσουν. Ποιο ήταν το κίνητρό τους για τη διάπραξη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων;», αναρωτιέται πρώην κρατούμενος της φυλακής Τουόλ Σλενγκ, ο 78χρονος Τσουμ Νανχ.

Τhe Guardian

Πηγή: http://filiati.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.