Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ιδού η Ενωμένη Κύπρος


Hürriyet
20/11/2009


İşte Birleşik Kıbrıs
Ιδού η Ενωμένη Κύπρος



Του Mustafa KÜÇÜK

Η εξέλιξη προς την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία

Στρατός δεν θα υπάρχει στην επανενωμένη Κύπρο. Όλοι θα έχουν τη δική τους Αστυνομία, τα διαβατήρια και οι ταυτότητες θα είναι ίδια, ενώ θα χρησιμοποιούνται δύο ξεχωριστές γλώσσες, η τουρκική και η Ελληνοκυπριακή. Και στις δύο κοινότητες οι άλλες γλώσσες θα είναι κατ’ επιλογήν, στις κρατικές υπηρεσίες εάν ο διευθυντής είναι Τούρκος, ο βοηθός του θα είναι Ελληνοκύπριος ή το αντίθετο, ενώ η Προεδρία θα είναι εκ περιτροπής.

Ιδού η Ενωμένη Κύπρος

Στο Κυπριακό σημειώνονται εξελίξεις κατά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη νέα δομή άνευ στρατού, που εγκρίνουν οι δύο πλευρές, η μοναδική ένοπλη δύναμη θα είναι η Αστυνομία και οι δύο κοινότητες θα έχουν τη δική τους Αστυνομία. Θα συσταθεί μια γενική Αστυνομία παρόμοια με το FBI. Στην Ενωμένη Κύπρο, όπου η τουρκική και η ελληνοκυπριακή θα είναι επίσημες γλώσσες, για τους επίσημους θεσμούς ενδέχεται να καθοριστεί μια κοινή γλώσσα εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ταλάτ και ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων Χριστόφιας αποφάσισαν να μην προβαίνουν σε καμία ενημέρωση προς τον Τύπο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε τον Πρόεδρο και το βοηθό του να τους εκλέγει η Γερουσία και να ασκούν καθήκοντα εκ περιτροπής.

Η διαφορά της αντίληψης περί κυριαρχίας:

Στις διαπραγματεύσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επιμονή των Ελληνοκυπρίων στο ότι «η κυριαρχία είναι μία». Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μετατραπούν σε ομοσπονδία και δεν αποδέχονται τα δύο κυρίαρχα κράτη. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά επιθυμεί να διατηρήσει τη σημερινή δομή. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η Ενωμένη Κύπρος, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 6 Ε/κ και 3 Τ/κ. Το ΥΠΕΞ, το Ευρωπαϊκών Θεμάτων, το Οικονομικών και το Εσωτερικών θα είναι από διαφορετικές κοινότητες. Οποιαδήποτε απόφαση, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, θα απαιτείται η έγκριση το λιγότερο ενός ατόμου από την κάθε κοινότητα.

Κράτος χωρίς στρατό:

Η Ενωμένη Κύπρος δεν θα έχει στρατό. Όλοι θα έχουν τη δική τους Αστυνομία. Ενώ η τουρκική πλευρά επιθυμεί να είναι αριθμητικά ίση η Αστυνομία των δύο πλευρών, η ε/κ πλευρά επιμένει στο 60% με 40%. Στην Ενωμένη Κύπρο θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές γλώσσες, η τουρκική και η ελληνοκυπριακή. Και στις δύο κοινότητες οι άλλες γλώσσες θα διδάσκονται κατ’ επιλογήν. Η γλώσσα εργασίας μπορεί να καθοριστεί ως μια τρίτη γλώσσα και να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα. Στις κρατικές υπηρεσίες ο Δ/ντης θα είναι Τούρκος, ο βοηθός του θα είναι Ε/κ ή το αντίθετο. Εικάζεται ότι η γλώσσα εργασίας θα χρειαστεί και στις κρατικές υπηρεσίες.

Τα διαβατήρια και η ταυτότητα θα είναι ίδια:

Τα διαβατήρια και οι ταυτότητες των πολιτών της Ενωμένης Κύπρου θα είναι τα ίδια. Στις συνομιλίες, αν και οι Ε/κ ζήτησαν να επιστρέψουν οι ερχόμενοι από την Τουρκία, η επίσημη στάση της τουρκικής πλευράς είναι ότι «δεν θα κάνουμε θέμα διαπραγματεύσεων τους πολίτες μας».

Οι αποζημιώσεις ασαφείς:

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι αυτό της ιδιοκτησίας. Δεν μπόρεσε να διασαφηνιστεί σε ποιο πλαίσιο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Η τουρκική πλευρά, στην περίπτωση που έρθει στην ημερήσια διάταξη όσον αφορά τη λύση η απώλεια χρήσης, επιθυμεί τα ίδια δικαιώματα να ισχύσουν και για τους Τούρκους. Υπό την έννοια αυτή, ή θα καταβληθεί αποζημίωση για την ιδιοκτησία ή θα δοθεί ένα από τα “τουρκικά” σπίτια στη νότια Κύπρο.

Θα γίνει δημοψήφισμα:

Στις συνομιλίες η σημαντικότερη βάση της τουρκικής πλευράς είναι το σχέδιο Ανάν. Στην περίπτωση που γίνει συμφωνία, οι δύο πλευρές θα προβούν σε δημοψήφισμα. Για να μπορέσει η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες. Οι Ε/κ, ενώ από τη μια πλευρά καταβάλλουν προσπάθεια για τη λύση, από την άλλη διαδίδουν απαισιοδοξία δια μέσου των εκπροσώπων τους στους θεσμούς της Ε.Ε.. Η προσπάθειά τους είναι να εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση κορυφής αξιολόγησης Ε.Ε. – Τουρκίας στις 10-11 Δεκεμβρίου. Όμως, το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν και η ε/κ πλευρά «όχι», ενισχύει τη θέση των “Τούρκων”. Όσο και αν η Τουρκία λέει ότι «υποστηρίζουμε το πλαίσιο που χαράχτηκε στις 23 Μαΐου», η ε/κ πλευρά χαράζει μια εικόνα στην Ε.Ε., ότι «η Τουρκία υποστηρίζει τη συνομοσπονδία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.