Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

TYPHOON


Charles Cumming
TYPHOON
St Martin’s Press, 2009



Του James Fallows The New York Times Book Review

Η βρετανική έκδοση του «Typhoon» βγήκε μόλις πριν από ένα χρόνο. Ζούσα στην Κίνα την περίοδο εκείνη και παρήγγειλα ένα αντίγραφο του βιβλίου από το Λονδίνο. Δεν έφθασε ποτέ κοντά μου, αν και το σύστημα της Royal Mail έδειχνε ότι το πακέτο είχε παραληφθεί στο Πεκίνο. Μήπως εξαφανίστηκε στο χάος της κινεζικής ζωής; Μήπως ήταν μια σκόπιμη ενέργεια από τους κινεζικούς λογοκριτές που θεωρούν ότι το βιβλίο εγείρει «ενοχλητικά» ερωτήματα πολιτικού περιεχομένου; Ποιος ξέρει... Οι έλεγχοι πάντως που ασκούν τα κινεζικά ΜΜΕ είναι εντατικότεροι και αποτελεσματικότεροι, αφήνοντας σε να αναρωτιέσαι αν το πακέτο που περιμένεις κατασχέθηκε από τις Αρχές ή απλά χάθηκε. Ωστόσο, εάν το αντίγραφό μου κατέληξε στο προσωπικό κάποιου προπαγανδιστικού οργανισμού, το άτομο που θα το διάβασε μάλλον βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς η Παγκόσμια Δύναμη που παρουσιάζεται ως η πιο δόλια στο βιβλίο δεν είναι η Κίνα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Typhoon» του Σκωτσέζου συγγραφέα Charles Cumming είναι το τέταρτο μυθιστόρημα για τη σύγχρονη μετα-σοβιετική κατασκοπεία. Ο Cumming, όπως και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, στρατολογήθηκε από τη βρετανική Secret Intelligence Service. Όσον αφορά την πλοκή του βιβλίου, ο Joe Lennox, ένας νέος μυστικός πράκτορας, η ζωή του οποίου αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας, καλείται να διαφυλάξει τη μυστική του ταυτότητα από οικογένεια και φίλους, λέγοντας ψέματα για τη νέα του δουλειά. Αυτό όμως, όπως θα δούμε στην πορεία, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Η ιστορία του βιβλίου αφορά την αφήγηση του πρωταγωνιστή, ο οποίος μεταφέρει τους αναγνώστες στα άδυτα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που ξεκινά το 1997, με τη μεταβίβαση του ελέγχου του Χονγκ Γκονγκ από τη Μεγάλη Βρετανία στην κυβέρνηση Ηπειρωτικών Χωρών, και φθάνει ως το 2005 και τη συγκέντρωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Καθώς οι αποστάτες προσπαθούν, με υποστήριξη εκ των έσω, να αναστατώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με εκστρατείες τρόμου, η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια ενός Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος καταγράφει τα γεγονότα λεπτομερώς και με σοβαρότητα.

Η κινεζική κυβέρνηση πάντως δεν θα συμπαθήσει το τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει τις φυλετικές διακρίσεις καθώς και τις θρησκευτικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κινέζων και Μουσουλμάνων. Ο μυστικός πράκτορας Joe Lennox καλείται να κρίνει εάν ένας Κινέζος αποστάτης, ο οποίος, για να ξεφύγει από του διώκτες τους, φθάνει μέσω του ποταμού που διασχίζει το Χονγκ Γκονγκ στις βρετανικές βάσεις, λέει την αλήθεια για την ανηλεή βιαιότητα των Κινέζων ενάντια στους αντάρτες της Σινκιάγκ (ΣτΜ. η περιοχή των τουρκοφώνων της Κίνας). Η απεικόνιση των εθνικών κινήτρων είναι ίση απέναντι και στις δύο πλευρές. Η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης φτηνού εργατικού δυναμικού, καταπιέζοντας τους Κινέζους πολίτες. Από την άλλη, η Αμερική θέλει να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα που αφορούν την παραγωγή και πώληση φυσικού αερίου, ούτως ώστε να χτυπήσει τον κινέζικο ανταγωνισμό, ενώ οι Βρετανοί προσπαθούν κι αυτοί να μπουν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Τέλος, η μεγαλύτερη εθνική προδοσία έρχεται από πλευράς Αμερικής, καθώς πράκτορες της C.I.A. συνεργάζονται με τους αυτονομιστές της Σινκιάγκ, ενώ την ίδια ώρα δουλεύουν για την κινέζικη κυβέρνηση αλλά και για τους Βρετανούς.

Σαν θρίλερ, το «Typhoon» θα αγαπηθεί από πολλούς. Η πλοκή είναι σφιχτή και σύνθετη, και οι λεπτομέρειες που δίνει ο συγγραφέας αναφορικά με τις πόλεις (Σαγκάη, Χονγκ Γκονγκ και Πεκίνο), στις οποίες διαδραματίζεται η ιστορία, είναι ακριβείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.