Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Σε αδιέξοδο ξανά το ιρανικό ζήτημα


Α.P., Reuters Πηγή: http://news.kathimerini.gr

ΒΙΕΝΝΗ. Απαισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές διευθέτησης του ιρανικού ζητήματος στο εγγύς μέλλον εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη γνωστή πρόταση για τη μεταφορά του 75% των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στη Γαλλία ή τη Ρωσία έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και κατηγόρησε την Τεχεράνη για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της Διοικούσας Eπιτροπής της ΙΑΕΑ αναμένεται να εγκρίνουν για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια πρόταση ψηφίσματος σε βάρος του Ιράν. Την πρόταση ψηφίσματος, μάλιστα, υπογράφουν από κοινού οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία. Επισημαίνεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν κατ’ επανάληψη αποτρέψει την προώθηση ψηφίσματος κατά της Τεχεράνης τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στη Διοικούσα Επιτροπή της ΙΑΕΑ.

Καμία πρόοδος

«Δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στα εναπομείναντα επίμαχα ζητήματα τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου η επιτροπή να πιστοποιήσει την ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε χθες ο κ. Ελ Μπαραντέι. «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και δεν θα απεγκλωβιστούμε όσο η Τεχεράνη δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ. Ο κ. Ελ Μπαραντέι θεωρείται υπέρμαχος της διευθέτησης του ιρανικού ζητήματος διά της διπλωματικής οδού και ως εκ τούτου η χθεσινή του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ωστόσο, ότι η «απογοήτευση» του κ. Ελ Μπαραντέι πηγάζει από τη διαφαινόμενη αδυναμία να επιλύσει το ιρανικό ζήτημα πριν αποχωρήσει από το αξίωμα στα τέλη του μήνα.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο κάλεσε χθες το Ιράν να συμφωνήσει με την πρόταση για τη μεταφορά του 75% των εμπλουτισμένων αποθεμάτων ουρανίου της χώρας στη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η Ρωσία υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της κατ’ αρχήν συμφωνίας της 1ης Οκτωβρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιρανού πρέσβη στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.