Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σχέδιο έξι μηνών για την Κύπρο


Akşam (3/11/2009)

Η Άγκυρα, η οποία τον τελευταίο καιρό πραγματοποίησε ανοίγματα προς την Αρμενία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Ιράν και το Ιράκ, τώρα επιταχύνει τα βήματά της στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, η οποία είναι η τρίτη εγγυήτρια χώρα, Miliband, στις 5 Νοεμβρίου έρχεται στην Άγκυρα. Διευκρινίζεται ότι ενώπιον του Miliband θα τεθεί ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την επιτάχυνση των συνομιλιών μεταξύ “ΤΔΒΚ” – “ε/κ τομέα” και τη λύση του προβλήματος εντός έξι μηνών, και για το οποίο θα ζητηθεί η υποστήριξή του. Προβλέπεται, επίσης, εκτός από την άφιξη Miliband στην Άγκυρα, όπου και θα παρουσιαστεί το σχέδιο αυτό, και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου να πραγματοποιήσει εντός του μηνός επίσκεψη στη Μ. Βρετανία τόσο για ανταλλαγή απόψεων, όσο και για να ληφθούν οι απόψεις της Βρετανίας όσον αφορά το σχέδιο αυτό.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Τουρκία ζητεί οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2010 και τα θέματα στα οποία δεν υπάρχει προσέγγιση, όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν, να επιλυθούν με τρόπο που θα καθοριστεί από τον Γ.Γ. των Η.Ε.. Η Άγκυρα σκέπτεται ότι ο Γ.Γ. των Η.Ε., πραγματοποιώντας την κίνηση αυτή, θα έχει ως πρότυπο και το σχέδιο Ανάν, στο οποίο οι πλευρές είχαν προσεγγίσει.

Η Τουρκία ζητεί η περίοδος αυτή να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών. Ο λόγος γι` αυτό είναι οι “προεδρικές εκλογές” στην “ΤΔΒΚ” τον προσεχή Απρίλιο. Διπλωματικοί παρατηρητές διευκρινίζουν ότι σε περίπτωση μη επανεκλογής Ταλάτ, ο νέος “πρόεδρος” μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή μια νέα διαδικασία. Μάλιστα σε σημείο που να αρχίσει διαπραγματεύσεις ακόμη και πάνω σε θέματα, στα οποία έχει υπάρξει προσέγγιση.

1 σχόλιο:

  1. Mας δουλεύουν κανονικά οι κυβερνώντας ένθεν και ένθεν. Η συμφωνία έχει κλείσει το Κυπριακό θα λυθεί και θα "δεθεί" η Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.