Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών


Le Monde Diplomatique

Του Ban Ki-Moon
Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Σε ό,τι με αφορά, η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Οι λέξεις με τις οποίες αρχίζει «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών», με συγκινούν ιδιαίτερα. Δεν εκφράζουν μόνο τα ιδεώδη του οργανισμού, είναι επίσης το εργαλείο για να μετουσιωθούν αυτά σε πράξεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι διακυβερνητικός, αλλά δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τους λαούς και από αυτούς εξαρτάται για εκπληρώσει την αποστολή του. Η αλλαγή δεν ξεκινάει μονάχα από τις πρωτεύουσες του κόσμου. Πολύ συχνά αρχίζει από τα κάτω, από τους πληθυσμούς και τις κοινότητες. Στην εποχή μας, που οι απειλές είναι πολλαπλές και παγκόσμιες, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τους λαούς για να προοδεύσουμε. Μας χρειάζεται η συστράτευση όλων των μερών στην υπηρεσία των λαών.

Η συσστράτευση όλων των μερών μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες μας καλούν σε εγρήγορση: έχουμε λιγότερα από δέκα χρόνια στη διάθεσή μας για να σταματήσει η αύξηση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη. Είναι ορατή η απειλή της αύξησης των ξηρασιών, των πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα ύπαρξης, ιδίως των φτωχότερων κοινοτήτων. Οι αλλαγές που θα προκληθούν στη γεωργία και στην τροφοδοσία με νερό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν γενικευμένο υποσιτισμό σε ορισμένες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Με συνέπεια, σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη φτώχεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος εκρήξεων βίας. Η ζημιά που θα προκληθεί στις οικονομίες των χωρών είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, γνωρίζουμε όμως ότι θα είναι τρομερή.

Οι απειλές της κλιματικής αλλαγής είναι αληθινές. Εξ ίσου αληθινές είναι και οι πιθανότητες να την αποτρέψουμε εφ’ όσον δράσουμε με βάση τα όσα ήδη γνωρίζουμε. Αν αγωνιστούμε, υιοθετώντας ένα πρότυπο ανάπτυξης που παράγει μικρές ποσότητες αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την πράσινη ανάπτυξη, να μειώσουμε τη φτώχεια και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευκαιρία να μας οδηγήσουν σε αυτό το δρόμο, όταν θα συναντηθούν, το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη, αποτελεσματική και επιστημονικά φιλόδοξη. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο, συμμετέχοντας στην εκστρατεία του ΟΗΕ «Ας υπογράψουμε τη συμφωνία».

Είναι επίσης ώρα να δράσουμε για τον αφοπλισμό. Σε έναν κόσμο με απίστευτη δυστυχία, όπου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ πεινασμένοι, οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν φθάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,02 τρισεκατομμύρια ευρώ) – σχεδόν 200 δολάρια (136 ευρώ) για κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Αυτό σημαίνει μια τρομερή αλλαγή προτεραιοτήτων. Ο αφοπλισμός είναι μείζονος σημασίας, όχι μονάχα για να γίνει πιο ασφαλής ο κόσμος, αλλά και για να απελευθερωθούν απίστευτοι πόροι προς όφελος της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και της ενίσχυσης του Κράτους Δικαίου.

Αυτό, σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν καλά. Η κοινωνία των πολιτών, έχοντας μια μακροχρόνια οπτική, πάντα παρενέβαινε δυναμικά διεκδικώντας τον αφοπλισμό. Χάρη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) απαγορεύτηκαν οι νάρκες προσωπικού και οι βόμβες διασποράς.

Είναι πολλοί οι ηγέτες που παραδέχονται αυτό που οι λαοί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: τα πυρηνικά όπλα είναι κίνδυνος για την ειρήνη, δεν τη διασφαλίζουν. Η Ρωσική Ομοσπονδία και οι ΗΠΑ φροντίζουν για τη μείωση των οπλοστασίων τους. Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, το κύριο πολυμερές όργανο διαπραγμάτευσης των διεθνών συνθηκών αφοπλισμού, βγήκε από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν επί δώδεκα χρόνια, υιοθετώντας μια φιλόδοξη ημερήσια διάταξη. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία δημιούργησαν μια διεθνή επιτροπή για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό. Πρώην πολιτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες προσθέτουν τη φωνή τους σε αυτές που απαιτούν τον πυρηνικό αφοπλισμό, ιδίως στο πλαίσιο του κινήματος Global Zero (Τίποτα σε όλο τον κόσμο).

Συμφωνώ απόλυτα με αυτές τις πρωτοβουλίες και κατέθεσα, τον περασμένο Οκτώβριο, τη δική μου πρόταση πέντε σημείων για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά. Προσπαθώ να κινητοποιήσω τις τοπικές κοινωνίες όλου του κόσμου για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής. Για να δώσουμε όλοι μαζί νέο νόημα στα αρχικά ΟΜΚ (όλοι μαζί κατά) γιατί το «πρέπει να γίνει αφοπλισμός» είναι το σύνθημα της εκστρατείας που έχω ξεκινήσει. (1)

Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε για τον αφοπλισμό, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα από εκείνα που διαχειριζόμαστε επιβάλλεται η ένωση όλων των δυνάμεών μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Η συσστράτευση όλων των μερών δεν είναι μονάχα υπόθεση των κυβερνήσεων, χρειάζεται τις ιδέες και τη δέσμευση των λαών. Γι αυτό και συμμετείχα στην εβδομηκοστή δεύτερη διάσκεψη της διεύθυνσης ενημέρωσης για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Σεπτέμβριο του 2009, στο Μεξικό. Και γι αυτό εξαρτώμαι από τις γυναίκες και τους άνδρες όλου του κόσμου, από την ευαισθησία τους ως πολίτες, από την ενεργό υποστήριξή τους στα Ηνωμένα Έθνη.

Η υποστήριξή τους είναι απαραίτητη για να στραφούμε προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, προς ένα κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά και προς ένα μέλλον πραγματικά ασφαλές για όλους.

Υποσημειώσεις


(1) Ελεύθερη απόδοση της μετατροπής του AMD (armes de destruction massive, όπλα μαζικής καταστροφής-ΟΜΚ) σε Δράση και Αφοπλισμός Τώρα (agissons et désarmons maintenant),

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.