Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Τρομοκρατική ενέργεια ο εκτροχιασμός του Νιέφσκι Εξπρές


Σε βόμβα αποδίδεται από τις αρχές ασφαλείας ο εκτροχιασμός της ταχείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα - Αγία Πετρούπολη

AFP

Μόσχα. Σε έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού οφείλεται ο εκτροχιασμός του επιβατικού τρένου Νιέφσκι Εξπρές ενόσω διέσχιζε δασώδη περιοχή, 400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Ο εκτροχιασμός του συρμού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 άτομα και να τραυματιστούν άλλα εκατό, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ομοσπονδιακής επιτροπής διερεύνησης των αιτίων του τραγικού συμβάντος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εκτροχιασμός του σιδηροδρομικού συρμού οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Αλλωστε, οι αξιωματούχοι της επιτροπής που βρέθηκαν στο τόπο του εκτροχιασμού συνέλεξαν αρκετά θραύσματα που ανήκουν –όπως τουλάχιστον λένε– στον εκρηκτικό μηχανισμό.

Το Νιέφσκι Εξπρές εκτροχιάστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην ίδια περιοχή, που είχε ανάλογο ατύχημα τον Αύγουστο του 2007 – και πάλι μετά την τοποθέτηση βόμβας στο Νιέφσκι Εξπρές. Τότε είχαν τραυματιστεί περισσότερα από εξήντα άτομα, πολλά από τα οποία σοβαρά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του εκτροχιασμού του σιδηροδρομικού συρμού, μεταξύ των οποίων και πολλοί επιβάτες του τρένου που κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς τραυματισμούς, καθώς και πολλοί περίοικοι, λίγο προτού διαπιστώσουν ότι το τρένο είχε ξεφύγει από τη σιδηροτροχιά άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο. Επίσης, αξιωματούχοι της αστυνομίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισαν ότι κάτω από τις ράγες του τρένου είχε σχηματιστεί ένας κρατήρας, γεγονός που υποδεικνύει το ακριβές σημείο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Αν και μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιβεβαιωθεί κατά πόσο κάποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» ανέφερε πως για την επίθεση ευθύνεται η σκληροπυρηνική εθνικιστική οργάνωση «Μάχη 18». Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε μέχρι αργά το απόγευμα ο ραδιοφωνικός σταθμός, η ανάληψη της ευθύνης είχε γίνει με την ανάρτηση σχολίου σε μπλογκ με έντονο ξενοφοβικό χαρακτήρα και δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κατά πόσο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκτροχιασμού του τρένου, ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μελετήσουν το συμβάν ενδελεχώς και, φυσικά, να βοηθήσουν τους τραυματίες και άλλους επιβάτες του συρμού.

«Να καταστήσετε βέβαιο ότι δεν θα επικρατήσει χάος, επειδή ήδη οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές», τόνισε ο κύριος Μεντβέντεφ, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ρασίντ Νουργαλίγεφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Σε συνάντηση που είχε αργότερα με τα μέλη της ειδικής κυβερνητικής επιτροπής που συστάθηκε για να διαχειριστεί άμεσα την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον πολύνεκρο εκτροχιασμό του τρένου, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν, ενώ τήρησε και ενός λεπτού σιγή.

Πάντως, ακόμα και μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων εξακολουθούσε να είναι συγκεχυμένος. Ο Αλεξάντερ Μπασούλιν, αξιωματούχος του υπουργείου Εκτακτων Καταστάσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιταρ Τας, ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 39. Ειδικότερα, ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι έχουν επιβεβαιωθεί 25 θάνατοι, αγνοούνται 18 άτομα που επέβαιναν στο συρμό και οι τραυματίες ανέρχονται σε 96.

Το Νιέφσκι Εξπρές, αξίζει να σημειωθεί, είναι ο ταχύτερος σιδηροδρομικός συρμός που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται από αλλοδαπούς τουρίστες.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.