Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Skylark Farm


Antonia Arslan
Skylark Farm
Knopf Doubleday, 2008


Της Αφροδίτης Δημοπούλου

Η Antonia Arslan είναι αρμενικής καταγωγής Ιταλίδα και ζει στην Πάδουα. Έχει σπουδάσει αρχαιολογία και είναι καθηγήτρια Σύγχρονης Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα. Το μυθιστόρημα Skylark Farm είναι το πρώτο της.

Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειας Arslanian, μιας οικογένειας Αρμενίων που μένει στα βουνά της Ανατολίας, στην Τουρκία. Ο μεγάλος γιος, ο Yerwant, φεύγει από το σπίτι στα 13 του και πηγαίνει στην Ιταλία, όπου σπουδάζει γιατρός και κάνει οικογένεια. Σαράντα χρόνια αργότερα ετοιμάζεται να επισκεφτεί την πατρίδα και την οικογένειά του. Ο αδερφός του Sempad και η οικογένειά του κάνουν ετοιμασίες για να τον υποδεχτούν. Το ταξίδι δεν πραγματοποιείται ποτέ, αφού ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Παράλληλα η Τουρκία αρχίζει να καταδιώκει τους Αρμενίους. Ο Sempad και όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς του σφαγιάζονται. Η γυναίκα του, οι αδερφές του και οι κόρες του μαζί με τον μεταμφιεσμένο σε κοριτσάκι μικρότερο γιο του, ενώνονται μαζί με τους άλλους Αρμένιους και ξεκινούν μια πορεία εξόντωσης στην αφιλόξενη τουρκική ύπαιθρο. Οι πιο ηλικιωμένοι πεθαίνουν, οι γυναίκες βιάζονται, τα παιδιά λιμοκτονούν. Όλα δείχνουν ότι η οικογένεια του Sempad θα αφανιστεί. Ωστόσο, ο Τούρκος ζητιάνος Ναζίμ, που είναι αφοσιωμένος στη γυναίκα του Sempad, η Ελληνίδα Ισμήνη και ο Έλληνας παπάς Ισαάκ προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο: να τους σώσουν.

Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση και με ενεστωτικούς χρόνους που τονίζουν την τραγικότητά της. Η φρίκη της πραγματικότητας ενώνεται με την υπομονή και το κουράγιο των Αρμενίων που υφίστανται βία και ταπείνωση. Οι γυναίκες στην οικογένεια του Sempad προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες και να προστατέψουν τα παιδιά. Και θα τα καταφέρουν με τη βοήθεια απλών ανθρώπων, όπως ο Ισαάκ, η Ισμήνη και ο Ναζίμ, που ρισκάρουν τη ζωή τους, αφού δεν μπορούν να αντέξουν αυτό που γίνεται σε δικούς τους ανθρώπους.

Το Skylark Farm είναι η ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως, εγγονής του Yerwant, ο οποίος αφαίρεσε την κατάληξη –ian από το επίθετό του στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από το βασανισμένο παρελθόν των συγγενών του. Θα μπορούσε, όμως, να είναι η ιστορία οποιασδήποτε αρμενικής ή ελληνικής οικογένειας εκείνης της ιστορικής περιόδου. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία οποιασδήποτε οικογένειας βρίσκεται υπό διωγμόν τώρα, στο πολιτισμένο παρόν. Αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα σας σημαδέψει.

ΠΗΓΗ: www.diavaseme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.