Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εχει αποφασίσει ο Ομπάμα για το Αφγανιστάν


Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αποστολή 32.000 στρατιωτών

AFP, AP, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την αποστολή σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν. Οπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, στη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που διεξήχθη τη Δευτέρα το βράδυ και ήταν η ένατη κατά σειρά για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ομπάμα οριστικοποίησε τις απόψεις του και απομένει πλέον μόνο να τις δημοσιοποιήσει στον αμερικανικό λαό.

Μέσω διαγγέλματος;

Πιθανότατα, αυτό θα γίνει την επόμενη Τρίτη, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, αν και η εν λόγω πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο 40.000 επιπλέον στρατιώτες, προκειμένου να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ήδη στο Αφγανιστάν πάνω από 100.000 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων οι 68.000 είναι Αμερικανοί. Ωστόσο, το κίνημα των εξτρεμιστών Ταλιμπάν, το οποίο κυβερνούσε τη χώρα πριν από την εισβολή του 2001, ανακτά συνεχώς έδαφος και ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της αφγανικής επικράτειας. Οι μάχες μαίνονται με πρωτοφανή σφοδρότητα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και οι απώλειες στις τάξεις των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταρρίψει και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έχασε χθες τη ζωή του, ο πέμπτος μέσα 48 ώρες και 297ος από την αρχή του χρόνου. Την ίδια στιγμή, έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην επαρχία Κοστ ξεκλήρισε μια εξαμελή οικογένεια Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη του Αφγανιστάν (ISAF), έχει φτάσει πλέον τους 1.528 από το 2001, με αποτέλεσμα να εντείνονται συνεχώς οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης κατά του πολέμου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Καναδάς και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.
Δύο εισηγήσεις

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, ο κ. Ομπάμα φέρεται να δέχθηκε δύο αντικρουόμενες εισηγήσεις: Από τη μια πλευρά, ο στρατηγός Μακρίσταλ ζήτησε την αποστολή ενισχύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η επικράτηση επί των Ταλιμπάν. Αντιθέτως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς και άλλα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, συμπεριλαμβανομένου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Καμπούλ, πρότειναν την αποκλιμάκωση του πολέμου και την επικέντρωση των επιχειρήσεων στην εξόντωση της ηγεσίας της Αλ Κάιντα, της διαβόητης σουνιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία οι Ταλιμπάν προσφέρουν προστασία και καταφύγιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Ομπάμα φαίνεται πως θα κάνει δεκτό τελικά το αίτημα του στρατηγού Μακρίσταλ, παρά τις αντιδράσεις που θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Εν τούτοις, παραμένει ασαφές αν θα δεχθεί να αποστείλει τόσους πολλούς άνδρες, όσους του ζητήθηκαν.

Το επικρατέστερο από τα σενάρια κάνει λόγο για αποστολή 32.000 έως 35.000 Αμερικανών στρατιωτών, με παράλληλη άσκηση πίεσης στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους να συνεισφέρουν και εκείνοι με επιπλέον δυνάμεις. Εξάλλου, για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί και σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν με επιτακτικό τρόπο ενισχύσεις στο Αφγανιστάν.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.