Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Βολές Τεχεράνης εναντίον Μόσχας για αντιδραστήρα


Οι Ρώσοι επιμένουν ότι η κατασκευή του αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους Reuters, AFP

Αδικη πολιτική κρίση συνιστά η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία πιθανολογούσε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να κρύβει και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό δήλωσε ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, απεσταλμένος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, σχολιάζοντας την προχθεσινή έκθεση της υπηρεσίας αναφορικά με την καθυστερημένη κοινοποίηση, από ιρανικής πλευράς, και δεύτερης πυρηνικής εγκατάστασης στην πόλη Κομ, πέραν εκείνης που ήταν ήδη γνωστή στη διεθνή κοινότητα, στη Νατάνζ.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, η απόφαση για την ανέγερση υπόγειου εργοστασίου στην Κομ δεν παραβιάζει καμία διεθνή συνθήκη, απλώς αποτελεί «πολιτικό μήνυμα» πως ούτε οι κυρώσεις ούτε καν ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας του πρόκειται να σταματήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, ασυνήθιστη επίθεση μέλους της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της ιρανικής Βουλής εναντίον της Μόσχας – εκ των πλέον σημαντικών εταίρων της Τεχεράνης. Σχολιάζοντας τη νέα αναβολή, από ρωσικής πλευράς, της κατασκευής του πρώτου ιρανικού πυρηνικού εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Μπουσέρ –αναβολή, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σιγκαπούρη– ο Χεσματολάχ Φαλαχατπίσε δήλωσε ότι «οι Ρώσοι αξιωματούχοι για άλλη μια φορά πούλησαν το Ιράν στην Αμερική σε υψηλότερη τιμή». Προσέθεσε, δε, ότι «δυστυχώς, οι Ρώσοι πάντα χρησιμοποιούσαν το Ιράν σαν πιόνι στα παζάρια τους με άλλες δυνάμεις».

Απαντώντας, η Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, υποστήριξε ότι η αναβολή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους και δεν έχει πολιτική διάσταση. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θεωρεί «πρόωρο» το συμπέρασμα πως οι διαπραγματεύσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν στη Βιέννη τον περασμένο μήνα, καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς κατά το οποίο, παρά το σκληροπυρηνικό του προφίλ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ ενδιαφέρεται ζωηρά να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστυλώσει το κύρος του, το οποίο έχει τρωθεί βαρύτατα ύστερα από τις άκρως αμφιλεγόμενες εκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως, η πίεση εναντίον της αποδοχής της συμφωνίας της Βιέννης προέρχεται από τους εσωτερικούς αντιπάλους του Αχμεντινετζάντ, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού προέδρου της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, οι οποίοι δεν θέλουν να τον δουν να ισχυροποιεί την πολιτική του θέση ύστερα από ενδεχόμενη συμφωνία με τη Δύση και τη συνακόλουθη άρση των κυρώσεων.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.