Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Κίνα: Δίκη ενός εκ των ηγετών της εξέγερσης στην Τιενανμέν


Άρχισε στην επαρχία Σιτσουάν η δίκη ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ο οποίος στη διάρκεια ενός ταξιδιού παραδόθηκε από το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική αστυνομία πριν από ένα χρόνο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 42χρονος Ζου Γιονγκτζούν, ηγέτης του δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος που καταπνίγηκε στο αίμα, είναι σήμερα μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει στην Κίνα την κατηγορία της εξαπάτησης μιας τράπεζας του Χονγκ Κονγκ.

Η κατηγορία αναφέρεται στη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που όπως λέγεται παρουσίασε ο Ζου τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν πήγε στο Χονγκ Κονγκ με σκοπό να επισκεφθεί τους ηλικιωμένους γονείς του στην κινεζική ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό του Χονγκ Κονγκ RTHK, πιστεύεται ότι ο Ζου χρησιμοποίησε το διαβατήριο ενός πολίτη της Μαλαισίας, καθώς από τότε που διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτει κινεζική βίζα.

Η έναρξη της δίκης του συμπίπτει με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Κίνα, όπου ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε δημόσια στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική αυτή χώρα.

Ο Ζου, ένας από τους πιο διακεκριμένους ηγέτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 1989, είχε εικονισθεί να γονατίζει στα σκαλοπάτια του Μεγάρου του Λαού στη διάρκεια των διαδηλώσεων και να εκλιπαρεί για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει κάνει αίτηση για την απόκτηση υπηκοότητας.

Η σύλληψή του σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι αρχές της υπηρεσίας μετανάστευσης διαπίστωσαν ότι έχει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την είσοδό του στο Χονγκ Κονγκ από το γειτονικό Μακάου.

Οπως καταγγέλλουν υποστηρικτές του, οι αρχές τον οδήγησαν σε ένα μικρό λεωφορείο και τον μετέφεραν στην ηπειρωτική Κίνα ένάντια στη θέλησή του, παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ αποδόθηκε στην Κίνα το 1997 βάσει μιας συμφωνίας που προβλέπει «μια χώρα δύο συστήματα» και έθεσε τέλος σε 150 χρόνια βρετανικής αποικιοκρατίας.

Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει έτσι χωριστό νομοθετικό και πολιτκό σύστημα, καθώς και ένα μίνι-σύνταγμα, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και τις πολιτικές ελευθερίες.

Εκατοντάδες, πιθανώς και χιλιάδες σπουδαστές σκοτώθηκαν από τον κινεζικόι στρατό τον Ιούνιο του 1989 όταν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας καταπνίγηκε στο αίμα στους δρόμους που περιβάλλουν την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.