Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο νόμος στη σκιά του πετρελαίου


Του Ian Urbina
International Herald Tribune


Ο Τεοντόρο Ενγκουέμα Ομπιάνγκ, από την Ισημερινή Γουινέα, επισκέπτεται συχνά το αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων εξοχικό του στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, όπου τον περιμένει ένας στόλος από πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη, καθώς και ένα ιδιωτικό τζετ. Ποτέ δεν του απαγορεύει κανείς την είσοδο στις ΗΠΑ.

Οι πύλες της Αμερικής είναι λοιπόν πάντοτε ανοικτές για τον υπουργό Γεωργίας και γιο του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας, μολονότι οι ομοσπονδιακές αρχές πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος, «αν όχι και όλη», της περιουσίας του προέρχονται από νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και την εκμετάλλευση προς ίδιον όφελος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στη μικρή του χώρα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης και των τελωνείων που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας.

Σημειώνεται ότι στην Αμερική ισχύει προεδρικό διάταγμα, που απαγορεύει την έκδοση βίζας σε διεφθαρμένους ξένους αξιωματούχους και στις οικογένειές τους. Το συγκεκριμένο διάταγμα αναφέρει μάλιστα ως μοναδική προϋπόθεση για την άρνηση έκδοσης βίζας την ύπαρξη «αποχρωσών ενδείξεων» διαφθοράς και όχι καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου. Η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με νομικά ζητήματα αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Άλλοι ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, όμως, παραδέχονται ανεπισήμως ότι ο λόγος που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία είναι η στενή σχέση που διατηρεί η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας με το πετρελαϊκό λόμπι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ExxonMobil, Hess και Marathon.

«Βεβαίως και όλα εξηγούνται με το πετρέλαιο», σημειώνει ο Τζον Μπένετ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισημερινή Γουινέα από το 1991 έως το 1994. Ο κ. Μπένετ πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον κάνει τα στραβά μάτια στη διαφθορά της οικογένειας Ομπιάνγκ, λόγω της εξάρτησής της από το πετρέλαιο της Ισημερινής Γουινέας. Επισημαίνει μάλιστα ότι στους κρατικούς αξιωματούχους της Ζιμπάμπουε δεν επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για δύο εξίσου καταπιεστικές κυβερνήσεις», λέει ο κ. Μπένετ, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. «Αλλά αν η Ζιμπάμπουε είχε τόσο πετρέλαιο όσο και η Ισημερινή Γουινέα, τότε οι πολιτικοί της θα εισέρχονταν ελεύθερα στις ΗΠΑ».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, Πάτρικ Λίχι, εμφανίζεται εξοργισμένος με τη συμπεριφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το γεγονός ότι κάποιος σαν τον κ. Ομπιάνγκ ταξιδεύει ελεύθερα στις ΗΠΑ σημαίνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει το Κογκρέσο τόσο αυστηρά, όσο θα έπρεπε», μας λέει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του αρνείται να δώσει στοιχεία για το πόσες φορές έχει εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει άρνηση έκδοσης βίζας σε διεφθαρμένους ξένους πολιτικούς. Σε ό, τι αφορά τις πετρελαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τον κ. Ομπιάνγκ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα στοιχεία που τον εμπλέκουν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η ExxonMobil και η Marathon αρκέστηκαν να διαβεβαιώσουν την εφημερίδα μας πως σέβονται και ακολουθούν τους νόμους.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.