Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αλλάχου Άκμπαρ, made in USA


Του Robert McFadden The New York Times

Πολυεπίπεδη έρευνα ώστε να απαντηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα που προκάλεσε το μακελειό της 6ης Νοεμβρίου στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ στο κεντρικό Τέξας, συνεχίζουν οι υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού, με τη στήριξη του FBI. Ο 39χρονος ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, παλαιστινιακής καταγωγής, ψυχίατρος του στρατού, που επρόκειτο να μετάσχει σε αποστολή σε ζώνη πυρός, στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όρμησε οπλισμένος με δύο όπλα, το ένα αυτόματο, σε αίθουσα ιατρικών εξετάσεων για στρατιώτες που επιστρέφουν από αποστολές στο εξωτερικό ή αναχωρούν σε αποστολή.

Γνώριζε τι έκανε
Η αίθουσα ήταν γεμάτη, όταν ο Χασάν άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, γαζώνοντας τους συγκεντρωμένους που περίμεναν να εξεταστούν, και το ιατρικό προσωπικό. Δεκατρείς νεκροί και 30 τραυματίες ήταν ο απολογισμός του μακελειού, ενώ θα υπήρχαν περισσότερα θύματα εάν μια γυναίκα αστυνομικός δεν προλάβαινε να πυροβολήσει τέσσερις φορές τον Χασάν, προτού τραυματισθεί η ίδια. Ο ταγματάρχης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκτός βάσης, όπου νοσηλευόταν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε σταθερή κατάσταση – η αρχική εκδοχή ήταν ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη.

Ο εκπρόσωπος της βάσης, στρατηγός Κόουν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη βίας του ταγματάρχη να είχε τρομοκρατικά κίνητρα, αν και οι πρώτες ενδείξεις δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο, στρατιώτες που βρίσκονταν σε παρακείμενη αίθουσα, όταν ο Χασάν άρχισε να πυροβολεί, είπαν ότι τον άκουσαν να φωνάζει «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο θεός είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε ο Χασάν δεν προέρχονταν από τον στρατό, η πράξη ήταν προμελετημένη και όχι απονενοημένη ενέργεια. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι για να πυροβολήσει κανείς εναντίον 43 ανθρώπων χρειάζονται «πολλά πυρομαχικά». Ίσως αυτό να εξηγεί τη σύλληψη αμέσως μετά την επίθεση τριών στρατιωτών, οι οποίοι κατά μια εκδοχή αφέθηκαν ελεύθεροι και κατά μία άλλη ανακρίνονταν. Γειτόνισσα του Χασάν είπε ότι δύο ημέρες πριν από την επίθεση, αυτός «άδειασε» το σπίτι του και της δώρισε προσωπικά του αντικείμενα.

Ο Χασάν, γεννημένος στη Βιρτζίνια, ήταν ανύπαντρος, δεν είχε ποτέ υπηρετήσει στο εξωτερικό και ήταν μετριοπαθώς θρήσκος. Προτού μετατεθεί στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Ντάρναλ του Φορτ Χουντ εργαζόταν στο Ιατρικό Κέντρο Γούλτερ Ριντ του αμερικανικού στρατού και ήταν πτυχιούχος του στρατιωτικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Βηθεσδά. Ήταν γενικώς ήρεμος άνθρωπος, ποτέ δεν είχε καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ ή του στρατού, είχε μόνο κάποια προβλήματα συμπεριφοράς με ασθενείς, ανέφεραν οι ανώτεροί του. Δεν είχε απασχολήσει τις αρχές μέχρι τη στιγμή που πριν από έξι μήνες πράκτορες του FBI ασχολήθηκαν μαζί του εξαιτίας της ανάρτησης κειμένων που αφορούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Διαδίκτυο. Δεν αποδείχτηκε ποτέ η ανάμειξή του.
Τραύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας που άρχισε για τη χειρότερη επίθεση του είδους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ιστορία των ΗΠΑ –που είναι σφραγισμένη από μαζικές επιθέσεις– έγινε γνωστό ότι ο ταγματάρχης Χασάν είχε προσπαθήσει εναγωνίως να αποφύγει τη μεταγωγή του σε εμπόλεμη ζώνη, διότι τα τελευταία χρόνια ήταν θεράπων ιατρός των στρατιωτών που επέστρεφαν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. «Τα ήξερε από πρώτο χέρι, είχε ακούσει ιστορίες φρίκης από τους στρατιώτες που πήγαιναν σε αυτόν για ψυχική στήριξη, η ιδέα της αποστολής του προξενούσε αποστροφή», είπε η θεία του. Ο Χασάν, είπε η ίδια, είχε δεχτεί φραστικές επιθέσεις και προσβολές μετά την 11η Σεπτεμβρίου, λόγω της καταγωγής του, τις οποίες «δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει και να αντέξει». Βρισκόταν στο προπαρασκευαστικό στάδιο πριν από την αναχώρησή του και είχε δηλώσει ότι προτιμά το Αφγανιστάν. Είχε μάλιστα εκφράσει την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και ερχόταν συχνά σε προστριβές με συναδέλφους του στη βάση που ήταν υποστηρικτές της αμερικανικής ανάμειξης σε πολέμους στο εξωτερικό.

Η βάση του Φορτ Χουντ είναι το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής και αναχώρησης στρατιωτών που μετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό στις ΗΠΑ. Έχει έκταση 880 τ. χλμ., είναι δηλαδή μια κανονική πολιτεία που φιλοξενεί 200.000 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό, μέλη οικογενειών και διοικητικό προσωπικό. Άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 1942 για τις ανάγκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αρχή λειτούργησε ως κέντρο εκπαίδευσης και ετοιμότητας μάχιμων μονάδων σε ειδικές αποστολές. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο αναχώρησης και υποδοχής στρατιωτών που φεύγουν ή επιστρέφουν από τα δύο μεγάλα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Η βάση, που παρέμεινε ερμητικά κλειστή για ώρες μετά το μακελειό, βρίσκεται κοντά στο Κιλίν, όπου το 1991 ένοπλος έπεσε με φορτηγό στην τζαμαρία καφενείου, πυροβόλησε και σκότωσε 22 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες θα δώσουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που προκαλεί αυτό το «τρομακτικό ξέσπασμα βίας», εκφράζοντας τη λύπη του «επειδή οι αμερικανικές δυνάμεις, εκτός από το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν στο εξωτερικό, υφίστανται απώλειες στην ίδια τους τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.