Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ομπάμα: Σύνορα 1967 για το Ισραήλ

Η χθεσινή ομιλία του σηματοδότησε το έναυσμα της αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το έναυσμα της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή σηματοδότησε η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε, υιοθετώντας το παλαιστινιακό αίτημα για οπισθοχώρηση του Ισραήλ στα σύνορα του 1967. «Σε μια εποχή που οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αποβάλλουν τα βάρη του παρελθόντος, η ανάγκη διευθέτησης του Παλαιστινιακού είναι πιο επείγουσα από ποτέ», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Ενδεικτική της σημασίας της συγκεκριμένης τοποθέτησης είναι ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της «παλαιστινιακής ηγεσίας».

Κατά τ’ άλλα, επιδιώκοντας να βάλει τη δική του προσωπική σφραγίδα στο κύμα των εξεγέρσεων που εξακολουθεί να συγκλονίζει τον αραβικό κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια σε όσα έθνη της περιοχής ασπάζονται τη Δημοκρατία, αρχής γενομένης από την Τυνησία και την Αίγυπτο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Ασαντ, ότι αν δεν αφουγκραστεί το λαϊκό αίτημα για τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος θα απολέσει την εξουσία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Ομπάμα είχε διατάξει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του κ. Ασαντ επί αμερικανικού εδάφους, καθιστώντας τον υπεύθυνο για τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και πολιτικών ακτιβιστών.

Η πρώτη μακροσκελής ομιλία του κ. Ομπάμα για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο είχε αφενός στόχο να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη πως, ακόμα και εν καιρώ οικονομικών δυσκολιών, η επένδυση στον εκδημοκρατισμό των κρατών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όχι μόνο επιβάλλεται από τα αμερικανικά ιδεώδη, αλλά είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ. «Οι εξεγέρσεις αυτές σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική διπλωματία», επεσήμανε ο κ. Ομπάμα. «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα έθνη αυτά, το μεταξύ μας χάσμα θα διευρυνθεί», τόνισε.

Παράλληλα δε, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι «οι φίλοι μας στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν δεν συμμορφώθηκαν με τις αξίες». Ιδιαίτερα όσον αφορά το Μπαχρέιν, δήλωσε πως μολονότι κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το βασίλειο εξαιτίας της απόπειρας του Ιράν να εκμεταλλευτεί την αναταραχή προς όφελός του, εν τούτοις ο διάλογος με την αντιπολίτευση αποτελεί μονόδρομο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής. Επιβραβεύοντας, μάλιστα, τους Αιγυπτίους, ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε τη διαγραφή χρέους της χώρας προς τις ΗΠΑ ύψους 1 δισ. δολαρίων, καθώς και τη χορήγηση εγγυήσεων από την Αμερικανική Εταιρεία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων στο Εξωτερικό για τη λήψη νέων δανείων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε, ακόμα, για την ενίσχυση του εμπορίου τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Τυνησία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_20/05/2011_442738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.