Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αρνητικό το Ισραήλ στην πρόταση Ομπάμα για Παλαιστινιακό κράτος


Το Ισραήλ απορρίπτει το ενδεχόμενο υποχώρησης στις γραμμές προ του πολέμου του 1967. Εντωμεταξύ το Ισραήλ ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία στα σύνορα με τη Συρία διότι φοβάται ενδεχόμενη διάβαση Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη θέση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν επιφυλακτικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα αναδίπλωσης στις γραμμές του 1967, αποφεύγοντας ωστόσο μία κατά μέτωπον σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ «να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει» και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.

Στη χθεσινή του ομιλία για τη Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η δέσμευση αυτή είχε την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόταν στην επιστολή του τότε Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «μεγάλα κέντρα ισραηλινού πληθυσμού στην Ιουδαία-Σαμάρεια» να βρεθούν από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χωρίς την ύπαρξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Δεν ανησυχούμε, αλλά είναι αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις», είπε.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Μαμχούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στο προ του 1967 συνοριακό καθεστώς πλήγμα στις προσπάθειες του Ομπάμα και απόρριψη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την άδεια της επιτροπής σχεδιασμού του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την οικοδόμηση 1.520 νέων οικοδομών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες «για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους».

Ο Αμπού Ζούχρι απέρριψε τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αναγνώριση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζω ιδιαίτερα το σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να βασισθούν στις γραμμές του 1967 με εδαφικές ανταλλαγές αμοιβαίας αποδοχής», δήλωσε ο Χέιγκ.


Ενισχύει στρατιωτικά τα σύνορα του με Συρία το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τη στρατιωτική δύναμή του κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, φοβούμενο νέα απόπειρα διάβασης των συνόρων του με την γειτονική χώρα, ιδίως μετά τις συγκρούσεις της 15ης Μαΐου, τονίζουν μαρτυρίες δημοσιογράφων από την περιοχή.

Ο στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις ιδιαίτερα στον τομέα του Ματζντάλ Σαμς, προπυργίου της κοινότητας των Δρούζων στα υψίπεδα, τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967 και αποτελούν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν δεδομένου του πιθανού κινδύνου να επιχειρήσουν εκ νέου να διαβούν τα σύνορα Παλαιστίνιοι που κατοικούν στη Συρία, αλλά και εξαιτίας της προετοιμασίας κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας από Ισραηλινούς Άραβες στην περιοχή, τονίζουν πηγές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο στρατός τις τελευταίες ημέρες ανατίναξε παλαιά ναρκοπέδια που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της μεθορίου του Γκολάν και τοποθέτησε συρματοπλέγματα, έπειτα από την άξαφνη εμφάνιση Παλαιστινίων διαδηλωτών που προέρχονταν από τη Συρία την περασμένη Κυριακή και προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα, εξ αφορμής της 65ης επετείου της ‘Νάκμπα’ (καταστροφής), που σηματοδοτεί την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, και την απαρχή της οδυνηρής προσφυγιάς 760.000 Παλαιστινίων.

Όπως τονίζουν άλλες ισραηλινές πηγές, η εκκαθάριση των παλαιών ναρκοπεδίων ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο για την διασπορά νέων, πιο εξελιγμένων, ναρκών για την ενίσχυση των ισραηλινών γραμμών αμύνης.


Γερμανία και Ιορδανία χαιρετίζουν την έκκληση Ομπάμα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε σήμερα το σαφές και αποφασιστικό μήνυμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε κατά τόσο σαφή και αποφασιστικό τρόπο υπέρ της συνολικής και δίκαιης λύσης των δυο κρατών», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε για πρώτη φορά χθες σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση Ανατολή, υπέρ ενός ισραηλινού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στα όρια του 1967 με αλλαγές για τις οποίες οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για να οριοθετήσουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δυο κράτη», τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Βεστερβέλε υπογράμμισε «το μήνυμα ισχυρής υποστήριξης» του προέδρου Ομπάμα στις κινήσεις εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η ομιλία του προέδρου Ομπάμα είναι ένα μήνυμα ισχυρής υποστήριξης του εκδημοκρατισμού στη βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο στο σύνολό του», τόνισε ο Βεστερβέλε.

«Είμαστε ενωμένοι με τους Αμερικανούς φίλους μας: η συμμετοχή των λαών στην πολιτική και οικονομική ζωή στον αραβικό κόσμο είναι μια ιστορική ευκαιρία. Είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών να επωφεληθούν από αυτό», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Την έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967 χαιρέτισε και η Ιορδανία και εξέφρασε την ελπίδα η ομιλία του Αμερικανού προέδρου να οδηγήσει στην απευθείας επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

«Η Ιορδανία χαιρετίζει την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά και τόσο σαφώς σε πολιτική ομιλία του, στο όραμά του για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του Ιουνίου του 1967», δήλωσε σήμερα ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Ζαουαντέχ, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Ο Ζαουαντέχ εξέφρασε την ελπίδα «ν' ακολουθήσουν αμέσως πρακτικά μέτρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τα σύνορα και την ασφάλεια», ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε χθες ότι «μια διαρκής ειρήνη περνάει από δύο κράτη για δύο λαούς» και τόνισε ότι τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη πρέπει να βασίζονται στις γραμμές του 1967 με αλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να οριοθετηθούν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη.

Ο Iορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ έγινε δεκτός την Τρίτη στην Ουάσινγκτον από τον Ομπάμα, ο οποίος επεσήμανε ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους είναι «πιο σημαντικός από ποτέ» παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.