Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Διαψεύδουν τις φήμες ότι ο μουλάς Ομάρ είναι νεκρός

Α.Ρ.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Οι Ταλιμπάν διέψευσαν χθες την πληροφορία που διοχέτευσαν οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ είναι νεκρός. Πληροφορίες περί θανάτου του μουλά Ομάρ έχουν κυκλοφορήσει και διαψευσθεί πολλάκις. «Είναι απολύτως εσφαλμένο. Είναι σκέτη προπαγάνδα, αρνούμαστε κατηγορηματικά τις φήμες αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ. «Ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται μέσα στο Αφγανιστάν και ασχολείται με τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μαζί με τους διοικητές του», τόνισε.

Μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει ενταθεί η φημολογία ότι ο επόμενος στόχος στη λίστα των ΗΠΑ είναι ο μουλάς Ομάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει διατεθειμένος να επιτρέψει νέα μυστική επιχείρηση εξόντωσης «αν αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις». Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί, λόγω της βελτίωσης του καιρού και ενδεχομένως και ως απάντηση στην εξόντωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Τη Δευτέρα, έκρηξη βόμβας στο ανατολικό Αφγανιστάν προξένησε τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του ΝΑΤΟ.

Η είδηση περί θανάτου του μουλά Ομάρ μεταδόθηκε από το αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι Τόλο και είχε ως πηγή ανώνυμο αξιωματούχο των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο μουλάς Ομάρ φέρεται να δολοφονήθηκε καθώς μετακινούνταν από την Κουέτα του Πακιστάν στην επαρχία του Βορείου Βαζιριστάν με τη βοήθεια του πρώην επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Χαμίντ Γκιουλ. Ο Γκιουλ έκανε λόγο για «εξαπάτηση», δήλωσε ότι ουδέποτε έχει συναντήσει τον φυγά και σχολίασε σαρκαστικά «μήπως έχουν σκοτώσει κι εμένα;».

Αφγανικές κατηγορίες


Η ηγεσία του Αφγανιστάν κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες του πακιστανικού στρατού ότι υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν και τους υπόλοιπους Αφγανούς αντάρτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και ο στρατός του Πακιστάν βρίσκονται και τα ίδια στο στόχαστρο των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών Λατιφουλάχ Μασάλ είπε ότι ο μουλάς Ομάρ «εξαφανίστηκε από το συνηθισμένο του κρησφύγετο» αλλά δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη εν συνεχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.