Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Κυρίαρχη επιρροή ΗΠΑ, Ευρώπης»


Ομιλία Ομπάμα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ
Κοινή δράση με τον Κάμερον κατά του Καντάφι


ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πεποίθησή του ότι η επιρροή Αμερικανών και Ευρωπαίων παραμένει κυρίαρχη στον κόσμο, παρά την παρουσία αναδυόμενων δυνάμεων όπως η Κίνα και Ινδία, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο. Είχε προηγηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία αμφότεροι υποσχέθηκαν ότι θα επιμείνουν, με σθένος, στην εκστρατεία τους κατά του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Παρότι περισσότερα έθνη παίρνουν την ευθύνη της παγκόσμιας ηγεσίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «η συμμαχία μας θα παραμείνει απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων ενός αιώνα πιο ειρηνικού, πιο παραγωγικού και πιο δίκαιου».

Για το Μεσανατολικό

«Μετά μια δύσκολη δεκαετία που άρχισε με πόλεμο και κατέληξε στην ύφεση, τα έθνη μας οδηγήθηκαν εκ νέου σε κρίσιμη καμπή», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών. Η ομιλία του εκφωνήθηκε λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της «αραβικής άνοιξης». Η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, συνιστώντας στους Παλαιστινίους να μιλήσουν με το Ισραήλ για το θέμα αντί να επιζητούν μια αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

Σημείωσε δε ότι θα συζητήσει με την Ομάδα των Οκτώ προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή, «ώστε να έθνη της περιοχής να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την ελευθερία και την ευημερία των λαών τους». Αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν τις πιέσεις τους κατά του Μουαμάρ Καντάφι. «Θα συμφωνήσω ότι δύο πράγματα είναι σημαντικά: η υπομονή και η επιμονή», συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο ηγέτες βεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να υποχρεώσουν τον Καντάφι να αποχωρήσει, παρά τις διαμαρτυρίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τον ανεπαρκή αμερικανικό ρόλο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, να παραδώσει αμέσως την εξουσία, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε με τη σειρά του να προωθήσει πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής στήριξης των χωρών της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ στη Γαλλία.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, οι κ. Ομπάμα και Κάμερον σέρβιραν μπριζόλες και λουκάνικα σε στρατιωτικούς, στη διάρκεια μπάρμπεκιου που διοργανώθηκε στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι σύζυγοι, Μισέλ Ομπάμα και Σαμάνθα Κάμερον, ανέλαβαν να σερβίρουν τις σαλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.