Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι ρίζες της τρομοκρατίας στο Κιρκούκ




Aκόμα μια βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Κιρκούκ η οποία είναι μια από τις διαφιλονικούμενες περιοχές μεταξύ του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν.Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι βομβιστικές επιθέσεις δείχνουν την αδυναμία του Ιρακινού κράτους να διασφαλίσει την ειρήνη στις περιοχές αυτές και προτείνουν την συνεργασία των δυνάμεων των Peshmarga και του Ιρακινού στρατού τόσο με την δημιουργία ενός σώματος ασφαλείας από κοινού το οποίο και θα αναλάβει την ασφάλεια των περιοχών αυτών μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.Υπάρχουν σχέδια για την αποστρατικοποίηση των περιοχών αυτών και την ανάληψη της ασφάλειας των διαφιλονικούμενων περιοχών από την Ιρακινή αστυνομία, ενώ η Αραβική μειονότητα επιζητεί την παράταση της παρουσίας του αμερικανικού στρατού.


Όμως είναι φανερό ότι όσοι επεξεργάζονται και απεργάζονται τα σχέδια αυτά όσο και αυτοί που υλοποιούν ή υιοθετούν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ως στόχο και σκοπό να εκτροχιάσουν την λύση που έχει δρομολογήσει για τα αμφισβητούμενα αυτά εδάφη το ιρακινό σύνταγμα με το υπ.αρ. 140 άρθρο του. Ο αραβικός εθνικισμός (σιίτες και σουνίτες δείχνουν την αντίθεση τους προς στους Κούρδους –μη αραβικό πληθυσμό- , και αντιλαμβάνονται το Ιράκ ως Αραβικό Κράτος),υπολείμματα του καθεστώτος Μπάαθ αλλά και άλλα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής που επιθυμούν να σύρουν το Ιράκ σε ένα αντιδημοκρατικό και απολυταρχικό καθεστώς διακυβέρνησης τρέφουν την τρομοκρατία.

Ιστορικά και γεωγραφικά το Κιρκούκ είναι μια κουρδική πόλη και αποτελεί μέρος του Κουρδιστάν. Αναφορές σε Βρετανικά και Οθωμανικά αρχεία καταδεικνύουν τον κουρδικό χαρακτήρα τις πόλης όπως και της Ερμπίλ αλλά και της Suleimaniya

Παρά το γεγονός ότι Κουρδιστάν ως περιφέρεια έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια και είναι πολύ ξεκάθαρα τα όρια της εντούτοις η Κουρδική πολιτική ηγεσία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μπάαθ επέλεξε να λυθεί το ζήτημα των διαφιλονικούμενων περιοχών με την εφαρμογή του άρθρου 140 του ιρακινού συντάγματος που προβλέπει την διενέργεια δημοψηφίσματος .Το ιρακινό σύνταγμα εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ιρακινών ,και η διαδικασία του άρθρου 140 από όλες τις εθνοτικές μονάδες έγινε αποδεκτή ως ο οδικός χάρτης για την επίλυση του θέματος των διαφιλονικούμενων περιοχών

Στην εφαρμογή του άρθρου αυτού υπάρχει κωλυσιεργία από τις αραβικές εθνοτικές ομάδες με αποτέλεσμα η μη εφαρμογή του να παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας

Οι Κούρδοι θεωρούν ότι όποια και αν είναι η ταυτότητα των δραστών οι οποίοι σχεδιάζουν και εκτελούν αυτές τις αιματηρές επιθέσεις, την κύρια ευθύνη την φέρουν αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν το άρθρο 140.

Η Περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η Προεδρία του Κουρδιστάν και το Κουρδικό Κοινοβούλιο έχουν καταστήσει ότι το Κιρκούκ θα ενσωματωθεί στην θέση που του αξίζει , στο Κουρδιστάν.

Για να καταλάβουμε τον ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση αυτή η Τουρκία και το πώς χρησιμοποιεί την μειονότητα των Τουρκομάνων – οι οποίοι εκφράζοντας την θέση της Άγκυρας θεωρούν ότι το Κιρκούκ πρέπει να παραμείνει τμήμα του Ιράκ- παραθέτουμε την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της με την οποία καταδικάζει με έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές ενέργειες που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν χάος και αναταραχές και να εμποδίσουν την εδραίωση της σταθερότητας στο Ιράκ

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
«Έχουμε πλήρης πεποίθηση ότι ο ιρακινός λαός θα χαλάσει τα σχέδια των κακόβουλων κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια και ότι θα κινηθούν με σύνεση απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες.»

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη για την εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στο Ιράκ.
Εντωμεταξύ έχουν ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για την περίθαλψη στην Τουρκία των βαριά τραυματισμένων των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες το πρωί στην ιρακινή πόλη Κιρκούκ.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.