Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η εκκρεμότητα με ΑΟΖ μπλοκάρει τους αγωγούς

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Πύλη εισόδου φυσικού αερίου από την Κασπία καθίσταται η Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για την κατασκευή και λειτουργία των αγωγών που συνιστούν το «νέο δρόμο του μεταξιού», το «Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου».Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.


Ο ίδιος χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την προώθηση μιας σειράς αγωγών στην περιοχή μας, όπως ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), ο Nabucco και ο Southstream, καθώς η υλοποίησή τους θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι αγωγοί ITGI και ΤΑΡ για την Ελλάδα.


Αμεσες ξένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ θα φέρει στην Ελλάδα η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Trans Adriatic Pipeline, Κέτιλ Τούνγκλαντ, ο οποίος δεν απέκλεισε ωστόσο και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο αγωγών.

Εκανε επίσης γνωστό πως αναμένεται τον Οκτώβριο η απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Shah Deniz ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί και την κύρια πηγή τροφοδοσίας όλων των ευρωπαϊκών αγωγών πλην του South Stream, η οποία θα περιλαμβάνει τον ή τους τελικούς αγοραστές του παραγόμενου φυσικού αερίου.

Για την υλοποίηση ωστόσο των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με τους συμμετασχόντες στο συνέδριο, καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος που θα επιτρέψει σε επενδυτές, Ελληνες και ξένους, να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Διότι δίχως τη σύσταση ενός οδικού χάρτη για την ενέργεια αλλά και την επίλυση της εξίσου
σημαντικής «εκκρεμότητας», που είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε πως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται το πόρισμα ειδικής επιτροπής, που έχει αναλάβει εδώ και έξι μήνες να επανεξετάσει τα αρχεία της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, ενώ επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς διαβούλευση η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια σεισμικών μη αποκλειστικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Στόχος είναι να έχει «στα χέρια του» το υπουργείο, σύμφωνα με τον ομιλούντα, διαθέσιμα τα στοιχεία για την οικονομική σκοπιμότητα του κάθε κοιτάσματος, προκειμένου να προτείνει την παραχώρηση δημόσιων μεταλλείων σε ιδιώτες επενδυτές.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει τα επόμενα 15 με 20 χρόνια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα που θα ισοδυναμούν με 3 ή 4 Πρίνους, η δυνατότητα παραγωγής των οποίων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατ. βαρέλια το χρόνο, ενώ τα έσοδα για το Δημόσιο από την εκμετάλλευσή τους θα αντιστοιχούν με 15 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως παρ' όλ' αυτά είναι αναγκαία η τήρηση μετριοπαθούς στάσης αναφορικά με τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.
* http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.