Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η κάλπη απειλεί με ανάφλεξη την Αλβανία

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στον δήμο των Τιράνων, που ανέδειξε νικητή τον Εντι Ράμα

Του Σταυρου Tζιμα


Καθηλωμένο στους τηλεοπτικούς δέκτες ένα ολόκληρο έθνος, το αλβανικό, παρακολουθούσε επί δύο ημέρες την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σ' ένα εκλογικό τμήμα των Τιράνων. Στο υπ' αριθμόν 49 εκλογικό τμήμα, στη λεωφόρο Μπαϊράμ Τσουρί στην όχθη του ποταμού Λιάνα, κρινόταν η έκβαση της «μάχης του Στάλινγκραντ», όπως ο βρετανικός Guardiaαποκάλεσε τις εκλογές για τη δημαρχία των Τιράνων.

Οι δύο αντίπαλοι, Εντι Ράμα των σοσιαλιστών και Λουζίμ Μπάσα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, έπαιζαν το πολιτικό τους μέλλον, ειδικά ο πρώτος που ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται δυνάμει πρωθυπουργός. Το σπουδαιότερο: το αποτέλεσμα θα έδινε τον τόνο των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων σε μια χώρα με μονίμως τεταμένο πολιτικό κλίμα στην οποία σπάνια οι αψίκοροι ηγέτες της αποδέχονται την ήττα.

Δεν υπήρξαν στη μετά Χότζα εποχή εκλογές στην Αλβανία, βουλευτικές ή δημοτικές που να μην συνοδεύτηκαν από βαρύτατες καταγγελίες περί νοθείας στην καταμέτρηση και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, τροφοδοτώντας πολιτική όξυνση. Ετσι και τώρα, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Γι' αυτό οι αρχές επέτρεψαν μια παγκόσμια εκλογική πρωτοτυπία: να ανοιχθούν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα και να μετρηθούν ένα ένα τα ψηφοδέλτια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και υπό το άγρυπνο βλέμμα των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Η εξέλιξη της καταμέτρησης στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, που κράτησε σχεδόν μια εβδομάδα έδινε, εξάλλου, στην όλη διαδικασία διαστάσεις απόλυτου εκλογικού θρίλερ: ο εκλεκτός του Σαλί Μπερίσα, Μπάσα, μέχρι τότε προηγείτο με 56 ψήφους και η εκλογή θα παιζόταν στο εκλογικό τμήμα του «μπλογκ 49», μιας συνοικίας που θεωρείται μετερίζι των σοσιαλιστών.

Η διεθνής πίεση προς τις αρμόδιες, για την τήρηση της νομιμότητας στις εκλογές, αρχές ήταν τεράστια καθώς μάλιστα τα ΜΜΕ είχαν φροντίσει να φτιάξουν κλίμα, αναμεταδίδοντας φήμες και «πληροφορίες» περί σχεδίου νοθείας για να χάσει ο Ράμα και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό. Πέμπτη πρωί. Συνεργεία 14 αλβανικών τηλεοπτικών σταθμών πήραν θέση στην αίθουσα για να καταγράψουν και να μεταδώσουν σε απευθείας σύνδεση με την κάλπη τη διαδικασία καταμέτρησης. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Αλεξάντερ Αρβίζου έπιασε και αυτός από νωρίς δουλειά σε ρόλο παρατηρητή και εγγυητή του αδιάβλητου της καταμέτρησης. Μετέβη στις 8 το πρωί -μαζί και οι πρεσβευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΟΑΣΑ, Ε.Ε.- ώρα έναρξης της ψηφοφορίας, στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν κανείς.

Οι Αλβανοί -μέλη της εφορευτικής επιτροπής- κατέφθασαν μιάμιση ώρα μετά! Ocamera ο Αμερικανός διπλωμάτης έβγαλε το σακάκι και τη γραβάτα, σήκωσε τα μανίκια του πουκαμίσου, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως «δεν πρόκειται να φύγω από εδώ εάν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει», και έπιασε δουλειά πάνω από την κάλπη. Η καταμέτρηση άρχισε και ένα ένα τα ψηφοδέλτια… σκανάρονταν για να ελεγχθούν και αφού έδιναν το «Ο.Κ.» οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα, καταχωρίζονταν στον κάθε υποψήφιο. Με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια Αλβανοί παρακολουθούσαν ψήφο ψήφο την εξέλιξη της «μητέρας όλων των μαχών», ενώ το εκλογικό κέντρο «πολιορκούσαν» από απόσταση ασφαλείας λόγω των δρακόντειων αστυνομικών μέτρων, εκατοντάδες οπαδοί των δύο αντιπάλων. Η ανάγνωση και ο έλεγχος κάθε ψηφοδελτίου συνοδευόταν από μια βοή ανάμεικτη αισθημάτων χαράς ή απογοήτευσης αναδυόμενης από κάθε γωνιά της επικράτειας, ενώ έξω από το εκλογικό τμήμα το διαρκώς αυξανόμενο πλήθος δημιουργούσε συνθήκες γηπέδου. Οταν στις 8 το βράδυ η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε, οι δύο αντίπαλοι πανηγύρισαν για τη νίκη τους, αλλά η κάλπη δεν έλυσε το πολιτικό αδιέξοδο όπως όλοι ανέμεναν.

Ο Ράμα αναδείχθηκε για τέταρτη φορά δήμαρχος, καθώς πέρασε πρώτος επί του συνόλου των εκλογικών τμημάτων με δέκα ψήφους διαφορά και δήλωσε ότι κέρδισε το «δέκα το καλό» της τράπουλας, εννοώντας τη διαφορά των δέκα ψήφων. Η πλευρά Μπερίσα όμως δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα και ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία επανελέγχου ψηφοδελτίων άλλων εκλογικών τμημάτων που αμφισβητήθηκε η εγκυρότητά τους. Ελπίζει προφανώς ότι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μπορεί το αποτέλεσμα να αλλάξει, αλλά ο Ράμα έσπευσε να προειδοποιήσει πως σε μια τέτοια περίπτωση «η χώρα θα εισέλθει σε κρίσιμη καμπή». Με απλά λόγια, μια πιθανή «αλλαγή στο τραπέζι» του αποτελέσματος θα βάλει φωτιά στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό…


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100006_19/05/2011_442586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.