Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

WikiLeaks: Πώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σταματήσουν την Gazprom

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Αμερικανικός δάκτυλος φέρεται να κατέβαλλε επί σειρά ετών πολλαπλές παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε να βάλει «φρένο» στην «ξέφρενη» πορεία της Ρωσίας για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.

Μπροστά στο φόβο της παντοδυναμίας της Gazprom, όπως προκύπτει από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks, οι ΗΠΑ προσέφυγαν ακόμη και στην πρόσληψη ειδικών προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των διαφαινόμενων εξελίξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ το 2006, τρία χρόνια ύστερα από την καταδίκη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι και ενώ διαγραφόταν η επικράτηση της Gazprom και η απορρόφηση της Yukos, αποφάσισαν πως δεν έπρεπε να μείνουν άλλο στα λόγια αλλά να περάσουν σε πράξεις, διότι η ρωσική δραστηριότητα έπρεπε να ανακοπεί.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία προσέλαβε συμβούλους ειδικούς επί ενεργειακών θεμάτων από το Τέξας και ξεκίνησε υπόγεια να κατευθύνει τις κινήσεις της σλοβακικής κυβέρνησης ούτως ώστε να εξαγοράσει μέσω της σλοβακικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, της Transpetrol, το 49% των μετοχών της Yukos, δηλαδή μετοχικό κεφάλαιο της Gazprom.

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν ο έλεγχος της αγοράς και κατά συνέπεια της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Miami Herald, ενώ επισημαίνεται πως είναι πολλές οι περιπτώσεις που Αμερικανοί διπλωμάτες προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο να πέσουν σε ανεπιθύμητα χέρια ενεργειακές πηγές άσκησαν πιέσεις σε κυβερνήσεις και πετρελαϊκές εταιρείες ώστε η πολιτική τους να συνάδει με τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.