Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το μέλλον της Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων



Ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του καθηγητή Kenneth Waltz από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Kenneth Waltz απαντά σε ερώτηση σχετική με το μέλλον της θεωρίας Διεθνών Σχέσεων. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι κανείς δεν γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει η θεωρία στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στασιμότητα. Ο Kenneth Waltz δεν ξεχωρίζει κάποια προσπάθεια που θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συνεισφορά αυτή τη στιγμή και σημειώνει ότι όσες προσπάθειες επικεντρώνονται μόνο στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν πουθενά.


Σύμφωνα με τον Kenneth Waltz θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι αποκαλούμε ως θεωρία και με το τι δεν είναι μια θεωρία. Για παράδειγμα ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει θεωρία εξωτερικής πολιτικής, αλλά απόψεις για την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο θεωρία συχνά αδιακρίτως. Οτιδήποτε, όμως, δεν εξηγεί, δεν είναι θεωρία, αλλά και ό,τι εξηγεί δεν είναι. Θα πρέπει, επίσης, να διακρίνουμε με πολύ προσοχή τις θεωρίες από τους νόμους.
Με αφορμή αυτό το video θα ήθελα να επισημάνω για ακόμη μια φορά στους φοιτητές μου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, καθώς και σε όλους όσους ασχολούνται με τις Διεθνείς Σχέσεις, την Πολιτική Επιστήμη, και την έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες, ευρύτερα, τη σημασία του βιβλίου του Kenneth Waltz, Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής, το οποίο στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα και ειδικά του πρώτου κεφαλαίου: Νόμοι και Θεωρίες.
Στο κανάλι Ηλίας Κουσκουβέλης (kouskouvelis) στο youtube έχω προσθέσει περισσότερα videos από τη συνέντευξη του Kenneth Waltz για επίκαιρα ζητήματα.

http://www.kouskouvelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.