Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ρωσική παρέμβαση να φύγει ο Καντάφι

A.P.

ΝΤΟΒΙΛ. Ετοιμη να διαπραγματευθεί την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία δήλωσε χθες η ρωσική κυβέρνηση, ύστερα από σχετικό αίτημα των εταίρων της Μόσχας στο G8.

«Εάν ο γεμάτος σεβασμό τόνος της Ρωσίας στις συνομιλίες της με τις λιβυκές αρχές θα βοηθούσε τον κ. Καντάφι να λάβει τη σωστή απόφαση, θεωρώ ότι αυτό θα γίνει ο στόχος μας. Ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει κάθε νομιμοποίηση με τις πράξεις του και θα τον βοηθήσουμε να αποχωρήσει. Αν και το ύφος μας μπορεί να διαφέρει, δεν υπάρχει καμία διαφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των μελών του G8», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Στενός σύμβουλος του Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι το Κρεμλίνο διαθέτει αξιόπιστους συνομιλητές στο εσωτερικό της λιβυκής κυβέρνησης, με τους οποίους θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την αποχώρηση του Καντάφι.

Την αγαστή συνεργασία των μελών του G8 στο θέμα της Λιβύης επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στις χθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη του G8 είναι αποφασισμένα να «φέρουν εις πέρας την αποστολή».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Καντάφι Μπαγκντάντι αλ Μαχμουντί φέρεται -σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent- να απέστειλε μήνυμα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για επικείμενη αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη. Ο Μαχμουντί προτείνει την έναρξη διαλόγου άνευ όρων με την εξέγερση, την κήρυξη αμνηστίας και από τις δύο πλευρές και την εκπόνηση νέου Συντάγματος.

Ελικόπτερα Απάτσι

Το ΝΑΤΟ όμως, χθες, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναπτύξει βρετανικά και γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι στη Λιβύη, τα οποία θα επιχειρούν υπό τη διοίκηση της Συμμαχίας. Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, Καναδός αντιστράτηγος Σαρλ Μπουσάρ, ανέφερε ότι στόχος της Συμμαχίας είναι η διεξαγωγή «αποτελεσματικής, επιθετικής, αλλά ασφαλούς επιχείρησης», επισημαίνοντας ότι τα ελικόπτερα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και την καταστροφή στρατιωτικών οχημάτων, που δύσκολα εντοπίζονται από μεγάλο υψόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.