Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιορδανία


Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ιορδανία με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.


Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Αμάν και άλλων μεγάλων πόλεων της Ιορδανίας μετά την προσευχή της Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρούφ Μπαχίτ και τη διάλυση της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου.

Στο Αμάν οργανώθηκαν δύο διαδηλώσεις από την ισλαμική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη αντιμετώπιση που είχαν από την αστυνομία οι εκατοντάδες διαδηλωτές που την περασμένη Κυριακή προσπάθησαν να φτάσουν στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 αστυνομικοί και πολλοί δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά.

Άλλη μία διαδήλωσε έγινε κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, στη συνοικία Ράμπια. Οι διαδηλωτές ζητούσαν να κλείσει η ισραηλινή διπλωματική αποστολή και να ακυρωθεί η ειρηνευτική συμφωνία του 1994 μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ.

Στο Ταφίλεχ, 180 χιλιόμετρα νοτίως του Αμάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπαχίτ, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν μπόρεσε να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς Αμπντάλα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Ζάρκα και Καράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.