Κυριακή 29 Μαΐου 2011

H Πολωνία ζήτησε από τον Ομπάμα αντιπυραυλική βάση



A.P., Reuters, AFP

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ώς το 2018 αντιπυραυλική βάση στην Πολωνία και την οριστικοποίηση των λεπτομερειών για την ανάπτυξη αμερικανικών F-16 στη χώρα το 2013 ζητεί η κυβέρνηση της Βαρσοβίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα που ξεκίνησε χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να πείσει την Πολωνία να κατασκευάσει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο με αμερικανική τεχνολογία και να προωθήσει την άντληση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην Πολωνία είχαν εκφραστεί φόβοι ότι οι πολωνοαμερικανικές σχέσεις έχουν πέσει θύμα της προσέγγισης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, καθώς ο Ομπάμα ακύρωσε την αντιπυραυλική ασπίδα της εποχής Μπους, και η αξία χρήσης της Πολωνίας ως σταθερού αντιρωσικού συμμάχου μειώθηκε. Ομως ο Ομπάμα επεχείρησε να καθησυχάσει τους Πολωνούς ανακοινώνοντας σχέδια για νέο αντιπυραυλικό σύστημα και επαναβεβαιώνοντας την αρχή της προστασίας των εξωτερικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Αμερικανικά αεροπλάνα

«Για την ώρα, θα αναπτυχθεί στην Πολωνία ένα τμήμα σμήνους αμερικανικών αεροσκαφών. Αυτό δημιουργεί προηγούμενο. Θα εμφανισθούν αμερικανικές δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Οντερ. Το πώς θα διαταχθούν οι δυνάμεις αυτές στην Πολωνία θα το αποφασίσουν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Ο έντονος φιλοαμερικανισμός των περασμένων δύο δεκαετιών έχει υποχωρήσει στην Πολωνία, καθώς οι Πολωνοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει επαρκώς τις θυσίες τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια των Πολωνών στις ΗΠΑ. Στο γεύμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα δεν θα παρευρεθεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει άλλες υποχρεώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.