Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ομπρέλα Μέρκελ στη βροχή των τουρκικών αιτημάτων



Η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να φερθεί ακραία, δεν υποχώρησε σε τίποτε


Περιστεράκι χειροποίητο προσέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την άφιξή της στην Άγκυρα, την περασμένη Δευτέρα. Το περιστεράκι αυτό, έργο της Λάρα, Γερμανίδας μαθήτριας εννέα χρόνων, εστάλη ως υπόμνηση της ειρήνης και της φιλίας στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, που κατά καιρούς υφίστανται κάποιο μικρό κλονισμό, όταν η κ. Μέρκελ κάνει λόγο για προνομιακή σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, λύση που εκείνη προτιμά αντί της πλήρους ένταξης ή αρνείται να επιτρέψει την ίδρυση τουρκικών λυκείων στη χώρα της.

«Θα τον στενοχωρήσω», είπε η καγκελάριος πριν φτάσει στην Τουρκία, αναφερόμενη στα πολλά αιτήματα του κ. Ερντογάν. Τελικώς, όμως, δεν χρησιμοποίησε τον όρο «προνομιακή σχέση», διότι, όπως εξήγησε, αντελήφθη ότι στην Τουρκία ο όρος είναι αρνητικά φορτισμένος. Προτίμησε ευρισκόμενη στην Αγκυρα να υπενθυμίσει στους αμφιτρύωνές της ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας «δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία», πράγμα που σημαίνει ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή η ένταξη, δεν είναι δεδομένη, διότι όπως διευκρίνισε η κ. Μέρκελ «οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν από τότε που κατατέθηκε η τουρκική υποψηφιότητα, πριν από πενήντα χρόνια». «Στόχος της τουρκικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Πρέπει επιτέλους να διευθετήσουμε το κυπριακό θέμα, είναι προς όφελος όλων. Ανοίξτε τα λιμάνια σας στην Κύπρο» προέτρεψε.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσον ο κ. Ερντογάν στενοχωρήθηκε από όλα αυτά. Την Τρίτη το βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει η κ. Μέρκελ, ζήτησε τη βοήθειά της σε περίπτωση που η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο, που θα δημιουργηθεί λόγω Κύπρου. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στα 18 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, που δεν έχουν ανοίξει λόγω κυπριακής παρέμβασης.

«Περιμένουμε πολλά από τη Γερμανία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, με την ευκαιρία του τουρκογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Μάλλον γνώριζε ότι παραμονές της επίσκεψης της καγκελαρίου η Ομοσπονδιακή Ενωση Γερμανικής Βιομηχανίας ζητούσε μια «απαλλαγμένη από συγκινησιακές φορτίσεις συζήτηση περί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», επισημαίνοντας πόσο σημαντικές είναι οι οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, της οποίας η αγορά παραμένει εξαγωγικός στόχος σημαντικότερος και από την Ιαπωνία.

Εις απάντησιν, η κ. Μέρκελ επανήλθε στο θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, βασικό λόγο γα τον οποίο δεν ανοίγουν «ορισμένα κεφάλαια».

«Ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία ζητούν πολλά και αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Γερμανίας» ήταν η άποψη Γερμανού αναλυτή, που αναφερόταν στις «απαιτήσεις» του Τούρκου πρωθυπουργού, αρχίζοντας από το αίτημά του να ιδρυθούν τουρκικά σχολεία στη Γερμανία, παραμονές της επίσκεψης της καγκελαρίου, «διότι μόνον εάν διδαχτούν σωστά τη μητρική τους γλώσσα τα παιδιά των Τούρκων μεταναστών θα μάθουν καλά γερμανικά». Ο ίδιος αναλυτής θυμήθηκε ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις όλους τους Τούρκους που κατέχουν αξιώματα ή έχουν διακριθεί στη Γερμανία και αλλού στο εξωτερικό.

Προϋποθέσεις


Η κ. Μέρκελ, μεταξύ μεταναστευτικής πολιτικής και συζητήσεων περί τουρκικών γκέτο καταμεσής στο Βερολίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις, στην αρχή είπε καθέτως «Οχι». Ωστόσο, όταν βρέθηκε στην Αγκυρα και έδωσε το περιστεράκι στον κ. Ερντογάν, δεν απέκλεισε την ίδρυση τουρκικών λυκείων στη χώρα της. «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από τους Τούρκους μαθητές», διευκρίνισε.

Την Τετάρτη, όταν επέστρεψε στο Βερολίνο, Γερμανός αναλυτής εγκωμίαζε την τακτική της καγκελαρίου στην Τουρκία. Χωρίς να φερθεί ακραία, δεν υποχώρησε σε τίποτε. Υποσχέθηκε διευκολύνσεις στη διακίνηση Τούρκων πολιτών, αλλά όχι στην άρση της βίζας, όπως ζητούσε η τουρκική πλευρά.

«Καλά πήγε η επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά κανένα από τα βασικά τουρκικά αιτήματα δεν ικανοποιήθηκε», έγραφε η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», που είχε παράπονα επειδή η κ. Μέρκελ αντέστη και στο άλλο τουρκικό αίτημα για πολιτογράφηση όλων των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και στη χορήγηση προς αυτούς διπλής υπηκοότητας. Το προνόμιο αυτό, και το δικαίωμα ψήφου, κατέχουν 500.000 από τους συνολικά 2,7 εκατ. Τούρκους της Γερμανίας, με απόφαση της κυβέρνησης Σρέντερ το 1999. «Πολύ στενοχωρεί αυτό την τουρκική κοινότητα, που εκτός των άλλων δυσκολεύονται με το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα», σημείωνε η «Ζαμάν».

Το διπλό μήνυμα Δρούτσα στην Άγκυρα

Η επανάληψη, την περασμένη εβδομάδα, από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγίς, της πρότασης για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία συνοδεύτηκε από καταγγελία του για την τακτική Γερμανίας και Γαλλίας να πιέζουν τις δύο χώρες για αγορά νέων εξοπλιστικών συστημάτων, τη στιγμή που, εντός της Ε.Ε., ζητούν από τη χώρα μας μείωση δαπανών, αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως καλοδεχούμενη ρητορική, της οποίας, όμως, θα έπρεπε να προηγηθούν πράξεις.

Η Αγκυρα έχει εντάξει τη σχετική αναφορά στη φρασεολογία της το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο θέμα, για να ακολουθήσει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Μπαγίς, που για τρίτη φορά επανέρχεται στην πρόταση αυτή. Η Αθήνα εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει πως με ανάλογες δηλώσεις περί μείωσης εξοπλισμών καλλιεργεί θετικό προφίλ στην Ε.Ε., ενώ, ταυτόχρονα, ανέξοδα μπορεί να επικαλείται ότι τείνει χείρα φιλίας προς την Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι δηλώσεις είναι καλές, χάνουν όμως την όποια σημασία τους όσο διατηρείται το καθεστώς παραβάσεων, παραβιάσεων, υπερπτήσεων, διελεύσεων τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο και, βεβαίως, η απειλή πολέμου. Το μήνυμα αυτό πρόκειται να μεταφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, που θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 7 και 8 Απριλίου, στον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή :http://news.kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη. Καλή συνέχεια παιδιά. Συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.