Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 6 Μαΐου 2012
ΡΩΣΙΑ Ετοιμάζει στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γαζέτα», το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας προετοιμάζεται για τα στρατηγικά διοικητικο-επιτελικά γυμνάσια με την ονομασία «Καύκασος-2012», που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη, ως ασκήσεις προετοιμασίας ενδεχόμενου πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και συμμαχικών τους χωρών εναντίον του Ιράν, καθώς και άλλων πιθανών συγκρούσεων στην περιοχή της Κασπίας και του Νότιου Καύκασου.Φαίνεται πως η κατάσταση που δημιουργείται στα νότια σύνορα της Ρωσίας, καθώς και η πιθανότητα έκρηξης πολέμου στον Περσικό προκαλεί τη σοβαρή ανησυχία της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η Ρωσία επιδιώκει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη λόγω της ευρύτερης πιθανής ανάφλεξης και εμπλοκής αρκετών χωρών στον πόλεμο. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, «η απειλή πολέμου στο Ιράν υφίσταται και είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε να γίνει ο πόλεμος».
Σε περίπτωση του πολέμου με τον Ιράν, η Γεωργία μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή δηλώνει «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ. Διάφοροι εμπειρογνώμονες συνδυάζουν μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν με γενίκευση της σύγκρουσης στη Νότια Κασπία και στο Νότιο Καύκασο, όχι μόνο με την εμπλοκή της Γεωργίας, αλλά και με μια πιθανή ανάφλεξη της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της σ' αυτά τα μεγάλης κλίμακας γυμνάσια των ρωσικών στρατευμάτων που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη του 2012 στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο και θα επεκταθούν στα εδάφη της Αρμενίας, αλλά και της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν «αυτομολήσει» από τη σύνθεση της Γεωργίας.
Να σημειωθεί πως, πρώτον, τα γυμνάσια του 2012 θα είναι στρατηγικά, δηλαδή στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχει όλος ο στρατιωτικός μηχανισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας (όλοι οι κλάδοι και τα είδη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και οι άλλες δυνάμεις καταστολής). Δεύτερον, κατά τη διάρκεια των γυμνασίων θα δοκιμαστούν νέα μέσα, με τα οποία διεξάγονται οι σύγχρονοι πόλεμοι, μεταξύ άλλων μέσα ηλεκτρονικής και διαστημικής αναγνώρισης και επικοινωνίας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπλα ακριβείας, νέα αυτόματα συστήματα ελέγχου κ.ά.
Οι επίσημες πηγές μιλάνε για τον εξοπλισμό των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στο Βόρειο Καύκασο με πάνω από είκοσι εκσυγχρονισμένα οχήματα, που για την αναγνώριση χρησιμοποιείται το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GLONASS (αντίπαλο του αμερικανικού GPS). Με το σύστημα GLONASS εξοπλίστηκαν όλα τα καινούρια ελικόπτερα και τα πολεμικά αεροπλάνα, καθώς και τα μέσα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης τα στρατεύματα εξοπλίστηκαν με νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου «Μπαρναούλ-Τ». Το συγκεκριμένο σύστημα ήδη ελέγχει τον εναέριο χώρο όχι μόνο πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από όλο το έδαφος του Νότιου Καυκάσου.
Και διαστημικό πρόγραμμα «μαμούθ»
Το 2012 η Ρωσία επιδιώκει να καταρρίψει το δικό της περσινό ρεκόρ στο διαστημικό τομέα. Σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν 36 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ και Πλεσέτσκ. Επιπλέον σχεδιάζονται και σειρά εκτοξεύσεις από το διεθνές πρόγραμμα «Θαλάσσια εκκίνηση», το οποίο είναι μια διαστημική βάση που επιπλέει κι έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων στο διάστημα από τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς επίσης και με τη ρωσο-γαλλική συνεργασία «Σογιούζ στο Κουρού», που προβλέπει την εκτόξευση ρωσικών διαστημικών πυραύλων από τη Γαλλική Γουιάνα.
Να σημειωθεί πως το 2011 η Ρωσία πραγματοποίησε 35 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων, εκ των οποίων οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ, Πλεσέτσκ και τη βάση εκτοξεύσεων Ντομπαρόβσκι της περιοχής του Ορενμπούργκ.
Ωστόσο, κατά την περσινή χρονιά σημειώθηκε και μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στο διαστημικό τομέα. Ετσι, η μεγαλύτερη αποτυχία του 2011 ήταν η απώλεια του διαπλανητικού σταθμού «Φόβος-Γκρουντ», ο οποίος εκτοξεύτηκε με σκοπό να φτάσει στο Φόβο, το δορυφόρο του Αρη. Ομως αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Το σκάφος περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου κατά τη σύγκρουσή του με τη Γη, μέσα στο Γενάρη.
Η τελευταία ρωσική διαστημική αποτυχία του 2011 σημειώθηκε στις 23 Δεκέμβρη, όταν ο ρωσικός δορυφόρος στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών «Meridian» ανατινάχτηκε στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα κομμάτια του να πέσουν στη Σιβηρία. Μάλιστα ένα κομμάτι διαμέτρου 50 εκατοστών έπεσε σε ένα σπίτι, στο χωριό Μπαγκάιτσεβο, στην οδό... «Αστροναυτών», χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει θύματα.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, στο συγκεκριμένο κλάδο εκδηλώθηκαν προβλήματα, που είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η ανεπάρκεια χρηματοδότησης, η διαρροή εξειδικευμένων στελεχών. Ωστόσο, τα κέρδη που αποκομίζουν οι ρωσικές διαστημικές εταιρείες τις κάνουν να σχεδιάζουν νέα μεγαλόπνοα διαστημικά προγράμματα. Να σημειωθεί πως στα τέλη του 2011, μετά τις τελευταίες αποτυχίες, τον τομέα ανέλαβε ο νέος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που μέχρι πρόσφατα εκτελούσε χρέη πρέσβη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα καθήκοντα που ανέλαβε ήταν η εκπόνηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προγράμματος ανάπτυξης του διαστημικού τομέα έως το 2030.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6835518&publDate=5/5/2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.