Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο Μπασάρ Ασαντ ρίχνει τους τόνους



Ο Σύρος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη
για την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού
ΑΠΕ, A.P., Reuters
ΑΓΚΥΡΑ. Τη βαθιά του λύπη για την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού, τύπου RF-4E, από τις ένοπλές του δυνάμεις στις 22 Ιουνίου εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ. Σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αγκυρα, ο κ. Ασαντ δεσμεύτηκε ακόμα ότι δεν προτίθεται να διατάξει την ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου και κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτρέψει στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών να εξελιχθεί σε πόλεμο.
«Εκατό τοις εκατό λέω «ας μην το είχαμε καταρρίψει»», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το τουρκικό RF-4E πετούσε στον ίδιο αεροδιάδρομο που είχαν χρησιμοποιήσει τα ισραηλινά μαχητικά τα οποία βομβάρδισαν υπό κατασκευή εγκατάσταση στη βόρεια Συρία το 2007. «Θα ζητούσαμε συγγνώμη αν το αεροσκάφος δεν είχε καταρριφθεί στον συριακό εναέριο χώρο», επεσήμανε ο κ. Ασαντ. Κατά τα άλλα, ο Σύρος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης της Γενεύης, αρκούμενος να δηλώσει πως «ο συριακός λαός θα αποφασίσει για όλα».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε ορισμένα δυτικά κράτη για «διαστρέβλωση» όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Γενεύη. «Δυστυχώς, ορισμένοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται τώρα ότι η συμφωνία δεν τους εξυπηρετεί και παράλληλα ορισμένοι Δυτικοί άρχισαν ήδη να διαστρεβλώνουν τον συμβιβασμό στον οποίον είχαμε καταλήξει», υποστήριξε χθες ο κ. Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες αναφέρεται. Ο κ. Λαβρόφ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «άνευ ουσίας» τη σύνοδο της Ομάδας των Φίλων της Συρίας μεθαύριο στο Παρίσι. «Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ξεπεράσει τη διάρκεια που μπορούσε να είναι χρήσιμη», υπογράμμισε. «Μετά την ίδρυση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία το περασμένο Σάββατο, τα άλλα φόρα για την επίλυση της κρίσης δεν χρειάζονται πλέον», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε ούτε στις προηγούμενες διασκέψεις της Ομάδας Φίλων της Συρίας, τον Φεβρουάριο στην Τύνιδα και τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Λαβρόφ, εξάλλου, αποκάλυψε ότι πρόκειται να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα εντός της επόμενης εβδομάδας. «Θα χρησιμοποιήσουμε την επικείμενη συνάντηση με άλλη μια παράταξη της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να πιέσουμε στην κατεύθυνση του τερματισμού της βίας στη Συρία», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Κατά τ' άλλα, ο συριακός στρατός συνέχισε χθες τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα προάστια της Δαμασκού. Σύμφωνα με την Επαναστατική Επιτροπή της Δαμασκού, περισσότεροι από έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Ντούμα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα, επίσης, με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και ανδρών του συριακού στρατού διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Χομς έκαναν χθες λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Στη δε επαρχία της Ντέιρ αλ Ζορ, τμήμα της οποίας φέρεται να ελέγχεται από τους εξεγερμένους, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, καθώς και ένα παιδί από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.