Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Σφοδρές μάχες στη Συρία

Τουλάχιστον 21 νεκροί στην Σαλκίν. Μάχες στο ιστορικό κέντρο και την αρχαία στεγασμένη αγορά στο Χαλέπι. Περίπου 100.000 οι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 21 πολίτες, περιλαμβανομένων οκτώ παιδιών, έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού που έπληξαν κατοικίες στην Σαλκίν, στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνολικά 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 29 πολίτες, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα σε μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς καθώς και βομβαρδισμούς του πυροβολικού που έκαναν τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Στη Σαλκίν, «τουλάχιστον 21 άνθρωποι περιλαμβανομένων οκτώ παιδιών μικρότερων από 18 ετών χάθηκαν σε επιδρομές του στρατού που προσπάθησε να καταλάβει εξ εφόδου την πόλη», διευκρίνισε η ΜΚΟ, δημοσιεύοντας νέο απολογισμό των πληγμάτων.
«Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος εκτόξευσε πυραύλους σε πολυκατοικίες», διευκρίνισε σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, λέγοντας ότι τα πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια.
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο απεικονίζει φρικτές εικόνες πτωμάτων που είναι απανθρακωμένα και διαμελισμένα, ανάμεσά τους και παιδιών. «Ω Θεέ μου, ο γιος μου είναι νεκρός», θρηνεί ένας άντρας στο βίντεο αυτό μπροστά σε ένα ημιφορτηγό στο οποίο έχουν αποτεθεί σοροί.
Ένα άλλο βίντεο απεικονίζει τις άψυχες, αιμόφυρτες σορούς τριών παιδιών. Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, πρόκειται για τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας.
Σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση οι κυβερνητικές δυνάμεις «κατέστρεψαν αυτοκίνητα στα οποία είχαν προσαρμοστεί πολυβόλα και σκότωσαν μια ομάδα τρομοκρατών που έκανε επίθεση στους πολίτες στη Σαλκίν».
Το καθεστώς δεν αναγνωρίζει την έκταση και την ένταση της αμφισβήτησης του Άσαντ με τη λαϊκή εξέγερση του Μαρτίου του 2011 κι επιμένει ότι μάχεται εναντίον «τρομοκρατών στην υπηρεσία ξένων» δυνάμεων.
Επίσης σήμερα, ο στρατός βομβάρδισε περιοχές στις επαρχίες Ντεράα και Χομς, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονταν στο Χαλέπι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στο πεδίο.
Στην Ντεράα τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ο πατέρας της καθώς κι ένας αντάρτης, σκοτώθηκαν από το σφυροκόπημα που υπέστη η Τάφας και ένας αντάρτης και δύο αξιωματικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που είχε στόχο το όχημά τους στη Νάιμε. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για μεγάλες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών προμηθειών σε όλη τη χώρα.
Χθες στα επεισόδια βίας βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 126 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 48 πολιτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο Χαλέπι, βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες μαίνονταν για πολλές ώρες σήμερα στην ιστορική αγορά της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης στη Συρία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μάχες με αυτόματα όπλα διεξάγονταν ανάμεσα σε αντάρτες οχυρωμένους σε ένα τμήμα της αγοράς απέναντι στο αρχαίο φρούριο της πόλης και στρατιώτες έξω από αυτήν. Η αγορά, χαρακτηρισμένη τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, έχει ήδη ερημώσει και καταστήματα σε αυτήν είχαν καταστραφεί από τις φλόγες το Σάββατο.
Φωτιές μαίνονται και σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και πηγές των ανταρτών.
Ο Αμίρ, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης ο οποίος συνεργάζεται με τους αντάρτες, είπε ότι «οι αντάρτες ελέγχουν το 90% της Παλιάς Πόλης τώρα», αναφερόμενος στην περιτοιχισμένη, μεσαιωνική πόλη.
Ο ίδιος είπε πως οι αντάρτες κρατούν την Σουκ αλ Μαντίνα, τη στεγασμένη αγορά με πέτρινα δρομάκια μήκους 13 χλμ. και τα καταστήματα με τις ξύλινες προσόψεις και βιτρίνες, που έως πριν απο λίγο καιρό αποτελούσαν σημαντικό θέλγητρο για τους τουρίστες.
Συνολικά οι φωτιές προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς πάνω από 1.500 καταστήματα, μερικές έχουν κατασβεστεί και άλλες συνεχίζουν να καίνε στις αγορές Ζαχράουι, Άκαμπα και Μπαμπ αλ Νασρ.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η ένταση των μαχών μειώθηκε ελαφρά μετά το μεσημέρι.
Παράλληλα, οι Σύροι πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα τους έχουν σχεδόν φτάσει τις 100.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η οργάνωση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην Άγκυρα.
Η Τουρκία ζητεί διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μυριάδων Σύρων προσφύγων εδώ και εβδομάδες. Συνολικά, 93.576 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί επίσημα σε 13 καταυλισμούς σε διάφορες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ εξ αυτών οι 578, τραυματίες μαχών στη Συρία, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία στη χώρα. Ωστόσο ο πραγματικός --και όχι ο επίσημος-- αριθμός των προσφύγων εκτιμάται ότι ξεπερνά ήδη τις 100.000.
Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμούσε ότι μπορούσε να υποδεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες.
Η Άγκυρα έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την δημιουργία ελεγχόμενων ζωνών ασφαλείας υπό διεθνή προστασία μέσα στο έδαφος της Συρίας αλλά ως σήμερα, το αίτημά της δεν έχει εγκριθεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.