Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση Νταβούτογλου με Κούρδους του Ιράκ στην Άγκυρα


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνομιλίες σήμερα στην Άγκυρα με ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ για να κερδίσει την υποστήριξή τους στον πόλεμο που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των ανταρτών του αυτονομιστικού τουρκικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Σύμφωνα με την Άγκυρα, περίπου 2.000 αντάρτες έχουν καταφύγει στα όρη του Ιράκ, απ' όπου διεισδύουν στο τουρκικό έδαφος για να πραγματοποιήσουν εκεί επιθέσεις.
Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος παρακολούθησε χθες το συνέδριο του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και ο πρώην πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρχάμ Σαλέχ αναφέρθηκαν στην αντιτρομοκρατική συνεργασία την ώρα που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τριβές στις σχέσεις με την ιρακινή κεντρική εξουσία, επικεφαλής της οποίας είναι ο σιίτης Νούρι αλ Μάλικι.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να εκδώσει τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασεμί, ο οποίος έχει καταφύγει στην Τουρκία και έχει καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο στη Βαγδάτη επειδή βρέθηκε ένοχος ότι είχε «παραγγείλει» δύο δολοφονίες.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι είχε αρνηθεί την πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του να παρευρεθεί την Κυριακή στο συνέδριο του κόμματός του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.